El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

10 milions d'euros per agilitzar la transformació d'Alcoi

10 milions d'euros per a Alcoi
El projecte AlcoiDemà pren força gràcies a la concessió d'ajudes FEDER per al pla DUSI

S'acaba de publicar en el Butlletí Oficial de l'Estat, i es destinaran al projecte AlcoiDemà, en el que es preveu una inversió total de 20 milions d'euros. L'alcalde d'Alcoi Toni Francés assegura que és "la notícia més important de la legislatura, i el que es podria fer en 10 anys, es farà en 5". Ací s'inclouen projectes d'envergadura en la ciutat com la reforma d'Entença, però també molts altres com una mobilitat més intel·ligent, la reforma de l'Illa de Rodes, i molt més.

La transformació prevista en la ciutat gràcies al projecte AlcoiDemà, pren un fort impuls gràcies a la concessió de 10 milions d'euros d'ajudes del fons FEDER per al pla DUSI, el Pla Desenvolupament Urbà Sostenible d'Alcoi que es basa en tres eixos fonamentals, aconseguir una ciutat Sostenible, Intel·ligent i Innovadora. L'alcalde Toni Francés ha anunciat aquesta concessió d'ajudes que suposa agilitzar de manera molt important tots els projectes que s'inclouen en el DUSI, des de la reforma d'Entença fins a un pla de mobilitat intel·ligent al municipi.

"Teníem un somni, canviar aquesta ciutat" diu l'alcalde, "però no sols tenien un somni, sinó també una estratègia per aconseguir una ciutat sostenible, intel·ligent i innovadora". Toni Francés ja havia presentat aquesta idea d'AlcoiDemà, assegurant que es tractava d'un projecte ferm que es faria independentment de les ajudes exteriors. Però ara, amb els fons FEDER anunciats, "el que es podria fer en 10 anys, es farà en 5", diu Francés, qui explica que "ja hem començat i alguns projectes estan avançats, i altres en desenvolupament. Però amb aquest impuls i reconeixement en aprovar-nos l'estratègia DUSI, eixe somni es farà realitat en menys temps del que teníem previst".

 

Un projecte de 20 milions d'euros

AlcoiDemà té previst una dotzena de línies d'actuació dirigides a tres grans finalitats: convertir la ciutat en una Intel·ligent, Sostenible i Innovadora.

Per a una ciutat INTEL·LIGENT es preveu una inversió de 2,1 milions d'euros en projectes com ara una nova plataforma de gestió intel·ligent de la mobilitat, amb la gestió de semàfors a la ciutat; o altres com les noves tecnologies aplicades al turisme, la cultura o l'administració electrònica.

Per a una ciutat SOSTENIBLE es destinen 11,5 milions d'euros, i ací s'inclou importants projectes com la connexió del polígon Santiago Payá amb Batoi o la reurbanització d'Entença. També molts altres com el pla Indústria 4.0, el pla d'accessibilitat de la ciutat, més infraestructures verdes, la urbanització del riu, actuacions en el centre o més projectes ja encetats com l'Illa de Rodes, Ceres o la plaça d'Al-Azraq.

I per últim tenim el bloc de ciutat INTEGRADORA; on es destinen 6,1 milions d'euros per a noves promocions de vivendes públiques amb "construcció i rehabilitació de vivendes amb projectes que volen ser pioners en model de gestió d'oferta pública". També ací s'inclouen diferents rehabilitacions d'espais urbans.

Un projecte, AlcoiDemà, que preveu una transformació completa de la ciutat, i que l'Ajuntament estima en 20 milions d'euros. Des del consistori preveuen aportar 10 milions d'euros en els pròxims 5 anys, i Toni Francés assegura que ara mateix ja es tenen disponibles 3,5 milions d'euros. I ara els projectes prenen força gràcies a la nova subvenció anunciada aquest 22 de maig.

 

10 milions d'euros en ajudes

El Butlletí Oficial de l'Estat publica aquest 22 de maig els projectes DUSI aprovats a tota Espanya per accedir a les ajudes del Fons FEDER, i que ascendeixen a un total de 301 milions d'euros. S'han presentat un total de 185 estratègies, de les quals s'han acceptat 53. A la Comunitat Valenciana es destinen un total de 35 milions d'euros. S'han presentat 36 municipis valencians, però tan sols 5 han accedit a les ajudes: tan sols supera els 10 milions d'Alcoi Elx, on es destinen 15 milions. Els altres tres municipis que entren a les ajudes són Almassora a Castelló, amb 5 milions; Calp amb 3 milions; i Onda, també a Castelló, amb 2,5 milions.

Toni Francés assegura que "sense dubte es tracta de la notícia més important de la legislatura", per l'elevada xifra de diners que arribarà a la ciutat i permetrà accelerar els projectes d'AlcoiDemà. Això si, Francés assegura que és fruit "de l'esforç i del treball amb rigor dels últims anys". Així, Francés ha recordat moltes de les gestions fetes que els han ajudat a arribar fins ací, com ara "un Pla de política industrial consensuat amb agents econòmics i socials i els partits polítics; el full de ruta d'Alcoi Smart City per a impulsar les noves tecnologies aplicades a resoldre reptes en la ciutat; o la candidatura per a ser Ciutat de la Ciència i la Investigació, d'on fa pocs mesos entràvem a formar part del Consell Rector Nacional de la Xarxa Impulso". Francés ha agraït el treball fet pel regidor de territori i innovació Manolo Gomicia, així com dels partits de l'oposició per ajudar amb les seues propostes.