El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

10 municipis de l'Alcoià i Comtat opten a les ajudes de modernització de polígons

Un dels polígons industrials de les nostres comarques.

Ara la Conselleria d'Economia Sostenible valorarà totes les sol·licituds abans d'aprovar les ajudes concretes. Però ja avancen que ha sigut la convocatòria amb més sol·licituds i que tindrà el pressupost més alt fins ara: 34 milions d'euros.

Beniarrés és l'únic municipi alacantí que opta a les ajudes especials de la 'línia despoblació'. I altres 9 municipis continuen enguany la millora dels seus polígons.

Alcoi, l'Alqueria d'Asnar, Banyeres, Castalla, Cocentaina, Gaianes, Ibi, Muro, Onil i Beniarrés. Un terç de tots els municipis de l'Alcoià i el Comtat s'han presentat a les ajudes de l'IVACE per a la millora de polígons. En molts dels casos es reprenen els projectes previstos per al 2020, que es van suspendre per tal de redirigir eixes ajudes cap a autònoms i pimes per la crisi derivada del coronavirus.

Des que es van instaurar les ajudes a la modernització dels polígons el 2017, aquesta ha sigut l'edició amb més sol·licituds presentades: 315 a tota la Comunitat Valenciana. A la província d'Alacant volen ajudes 52 municipis, i 10 són de les nostres comarques.

Com a novetat enguany s'ha establit una nova 'línia despoblació', a la que opten 12 municipis i tan sols un és de la província d'Alacant: Beniarrés. Aquest poble del Comtat vol condicionar els accessos i carrers del polígon Els Pinets, per al qual ha demanat una inversió de 60.700 euros. Ara per ara tenen totes les parcel·les ocupades, i volen millorar l'accessibilitat perquè les empreses que siguen més competitives.

Si totes les sol·licituds s'aproven, seria una important inversió per a les comarques. De moment sabem que Ibi ha demanat més d'1,8 milions d'euros; i Alcoi 1,4 milions per a 5 polígons. Banyeres de Mariola ha sol·licitat vora 550.000 euros per a les Creus, Barraquetes i l'àrea les Molines. Castalla sol·licita 386.000 euros per a dos polígons, i a Muro la inversió demanada és de quasi 200.000 euros.

La Plataforma per la Reindustrialització, satisfeta

Les patronals de les comarques centralsFEDAC a l'Alcoià i Comtat; IBIAE a Ibi i la Foia de Castalla; i COEVAL a la Vall d'Albaida, han mostrat la seua satisfacció per aquesta edició de les ajudes. Les tres entitats, que formen la plataforma per la Reindustrialització, destaquen que enguany es destina la quantitat més alta de diners des del 2017, un total de 34 milions d'euros. També consideren un encert publicar la convocatòria a principi d'any, "així s'eviten els problemes de terminis de licitació i execució molt ajustats, per poder dur a terme les millores en l'anualitat del 2021". Ara cal esperar a la resolució de conselleria amb les ajudes concretes. 

 

Què actuacions es poden subvencionar?

Doncs totes les que suposen una millora del polígon. Des del més bàsic, com habilitar carrers i aparcaments, ampliar voreres o fer passarel·les per als vianants; fins als últims retocs, com fer obra civil per implantar fibra òptica, o crear una web amb informació del polígon. També es poden subvencionar obres per fer carrils bici, millorar façanes, fer actuacions d'eficiència energètica, millorar o crear zones verdes, i fins i tot la implantació d'ecoparcs o sistemes de gestió de residus.