El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

110 persones aconsegueixen treball gràcies a Creu Roja Alcoi

La seu de Creu Roja Alcoi
Creu Roja Alcoi presenta la seua memòria anual 2017

Almenys 27 famílies han canviat el seu futur gràcies a Creu Roja, que els ha format i ajudat perquè un o més membres de la família trobe faena. Creu Roja s'ha proposat trobar solucions definitives i no temporals per a les persones en risc, i per això també ha canviat el sistema de lluitar contra la pobresa. Ara fan Plans Personals d'Intervenció, on en el 2017 han entrat 67 famílies que han rebut ajudes concretes per a despeses bàsiques, com aigua o material escolar. Però tot amb un treball de fons amb l'objectiu d'aconseguir la inserció de tots ells. Són dades que es desprenen de la Memòria Anual de Creu Roja Alcoi.

És el primer any complet del projecte de Creu Roja Alcoi per aconseguir la inserció laboral d'aquelles persones amb especial dificultat, i ha tingut un èxit aclaparador, amb 110 veïns de les nostres comarques que han aconseguit feina al llarg del 2017. Es tracta d'un seguit de sessions on els assistents es poden formar amb cursos de capacitació i aconseguir títols com el de manipulador d'aliments o el carnet de carretó elevador. Però també es fan sessions individuals i, el que és més important, grupals, en família. Perquè en molts casos, com explica Juan Miguel Cortés, president de Creu Roja Alcoi, "hem guiat a les famílies a canviar les responsabilitats en casa, perquè, no sé per què, és més fàcil que troben faena les dones, són més versàtils". L'objectiu amb aquest projecte és aconseguir una solució a llarg termini per a les famílies, i que puguen deixar de ser usuaris de Creu Roja.  Juan Miguel Cortés, s'ha mostrat molt satisfet pels resultats, però tot i que reconéixer que la situació millora, diu que "la precarietat salarial encara està ací, i eixe és un tema que ja no depén de nosaltres".

De tots els que han trobat faena, 64 ho feren abans d'acabar l'itinerari d'inserció laboral, i Creu Roja no els inclou en les dades de la seua memòria anual tot i que és un èxit en gran part de l'ONG. La resta, 46 persones, acabaren tot el procés amb èxit. D'ells, 24 són dones i 22 homes. Corresponen a 27 famílies en les quals 1 o 2 membres han aconseguit la inserció laboral.

Són dades de la memòria anual de Creu Roja del 2017, que es pot consultar sencera ací a la dreta,  com a documents adjunts; i que reflecteix altres dades interessants sobre les nostres comarques. Per exemple, en 2017 s'ha reduït notablement el nombre de famílies que estan sota el llindar de pobresa i que han rebut una ajuda directa de Creu Roja. Mentre que l'any 2016 s'atengueren 876 famílies, enguany s'han atés 387. Però no es deu a una baixada de l'índex de probresa a l'Alcoià i el Comtat, sinó a un canvi de projecte per part de Creu Roja. Fins ara es limitaven a donar lots de menjar mensualment als usuaris, però "aquest no és el camí perquè pots cronificar més la situació i prolongar la crisi. Volíem intervenir en les famílies en diversos nivells". I per això enguany s'ha decidit fer Plans Personalitzats d'Intervenció on un total de 67 famílies han rebut, a més de menjar, ajudes puntuals per a fer front a despeses de transport, material escolar, lloguer o subministrament com aigua, llum o butà. No es tracta de donar per donar, com explica Pablo Granados, coordinador de Creu Roja Alcoi, sinó que "són ajudes finalistes. Si donem una ajuda, és per què té un futur", i l'objectiu últim és que la família en qüestió puga aconseguir les coses per si mateixa. A aquestes ajudes, Creu Roja ha destinat quasi 14.900 euros.

Una de les xifres que crida l'atenció en la memòria del 2017 és la nacionalitat de les famílies que han rebut aquesta ajuda de primera necessitat en forma de lots de menjar, perquè una gran majoria són espanyols, veïns de les nostres comarques. Pablo Granados diu que "de vegades hi ha brots de xenofòbia, i alguna associació fa polèmica dient que no es dóna ajuda als d'ací, i tot això és mentida, és informació falsa. Ací ho estem veient. Al marge de les nacionalitats, s'ha d'ajudar a qui ho necessita. Però aquesta és la realitat ací". I és que de les 387 famílies ateses, gran part, 232 són espanyols. En segon lloc, però amb molta diferència, estan els vinguts del Marroc, amb 21 famílies ateses. La mateixa tendència es veu en l'alberg de transeünts, que en el 2017 ha atés un total de 170 usuaris, dels quals 140 són nacionals.

La Memòria reuneix altres moltes dades interessants com l'atenció a persones majors, on es fan treballs d'envelliment actiu, o teleassistència domiciliària. Com a novetat enguany s'ha fet un seguiment exhaustiu a 18 majors amb malalties cròniques, un control bàsic de sucre, tensió, pes, i altres mesures que s'integren en la xarxa de salut pública i poden ajudar a previndre problemes.

També es parla del CRIS, el Centre de rehabilitació per a persones amb malalties mentals, i que a hores d'ara està sobresaturat. Atenen un total de 58 persones tot i que només tenen 51 places, i han demanat un increment per a poder arribar a les 70 places.

I com a novetat per a l'any 2018 destaca la incorporació d'una unitat mòbil d'emergència social per a l'alberg de transeünts. L'alberg està pensat per aquelles persones que estan de pas i no tenen on fer nit, però des de Creu Roja expliquen que "en Alcoi hi ha molta gent vivint en males condicions, sense aigua o sense llum, i obrim l'alberg als matins perquè puguen vindre a dutxar-se, i utilitzar les llavadores. També reben assistència social per a vore quin tipus d'intervencions es poden fer a aquestes persones". Doncs bé, en 2018 s'incorporarà una unitat mòbil per eixir per la ciutat i informar sobre el servei a aquelles persones que sobreviuen en males condicions.

Per últim, però no menys important, cal destacar que Creu Roja aconsegueix tot açò gràcies al treball dels voluntaris, que en 2017 han sigut 258. Al llarg de l'any s'han rebut 72 noves sol·licituds de les quals s'han acceptat 55. No perquè no facen falta més voluntaris, sinó perquè el que falten són perfils concrets de persones amb formació prèvia com mestres, treballadors socials o personal sanitari.