El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

150 xiquetes, un mateix somni

Les cinc gimnastes que van guanyar el bronze en el Nacional cadet per conjunts amb les quatre entrenadores del CGRAlcoi. / CGRAlcoi
Tres gimnastes del CGRAlcoi participen en el Nacional Base

Fa uns cinc anys va nàixer el Club Gimnàstica Rítmica Alcoi, gràcies a Sara Carbonell, Ana Tendero, Sara González i Andrea Llinares, les actuals entrenadores. Totes formaven part de diferents clubs de gimnàstica rítmica però van decidir anar-se'n i formar un nou club, el CGRAlcoi.

Actualment el club ho componen 150 xiquetes de diferents nivells i edats. El nivell de les més xicotetes, és a dir, les que tenen de tres a sis anys, és el d'iniciació. Després està el bàsic, en aquest nivell estan les xiquetes de sis a catorze anys o "les que no tenen el nivell per a competir perquè han començat més tard, o que practiquen la gimnàstica com una activitat extraescolar", explica una de les entrenadores, Andrea Llinares. "En aquest nivell organitzem gal·les o exhibicions perquè les gimnastes es motiven", continua Llinares. El següent nivell és la precompetició, "ací les xiquetes no estan federades però ja comencen a competir en lligues entre els clubs de gimnàstica rítmica, i per últim, estan les xiquetes federades que competeixen en tots els trofeus o competicions que poden", conclou l'entrenadora.

Per a poder entrenar a totes les xiquetes, el club les separa en grups. Sara González i Andrea Llinares s'encarreguen de la base, de les més xicotetes i entrenen dilluns, dimecres i divendres en el gimnàs Eduardo Latorre. Sara Carbonell i Ana Tendero entrenen amb les que competeixen dilluns, dimecres i dijous en el Poliesportiu Francisco Laporta. Els dissabtes estan totes les entrenadores amb les gimnastes. En el gimnàs es reuneixen 80 gimnastes, en el poliesportiu 20, i la resta en col·legis com una activitat extraescolar.

Llinares lamenta que la gimnàstica rítmica no siga un esport reconegut, perquè considera que "ens repercuteix a l'hora de sol·licitar instal·lacions. Se sol anteposar el futbol o el bàsquet a nosaltres. La gimnàstica rítmica no importa molt ni a nivell general, ni en l'àmbit locall, ni a cap lloc". Les gimnastes del CGRAlcoi entrenen tres hores i mitja entre setmana i els dissabtes set hores, des de les deu del matí fins a les set de la vesprada.

En les últimes competiciones que aquest club s'ha presentat els resultats han sigut molt bons. El passat mes de novembre el CGRAlcoi, representat per Claudia Sempere, Paula Treils, Marina Silvestre, Lía Silvestre i María Verdú, va guanyar el bronze en el campionat d'Espanya cadet per conjunts en Guadalajara, a partir d'ací va començar una ratxa de medalles i de diplomes, tant en conjunt com individual, que encara no ha acabat.

Sembla mentida que el principi de la temporada no va ser massa bona... "En la competició de conjunts van començar la temporada bastant malament, es posaven molt nervioses i feien desastres. Un coach es va posar en contacte amb el club perquè va llegir en el periòdic que havien començat amb mal peu, i ens va oferir el donar-los coaching a veure si els podia ajudar. Cada dijous les xiquetes estaven una hora amb ell fent diferents activitats", explica Andrea Llinares.

El màgic "peluchín"

El coaching va donar els seus fruits. Llinares recorda una de les activitats més significatives que van fer amb el coach, "va ser amb un cabdell de llana i ho van agafar com la seua mascota, nosaltres le cridem "peluchín". Ara, fins i tot en els entrenaments, segueixen com un ritual, abans de fer l'exercici amb música ho toquen, no sé molt bé en què pensen, però elles ho saben i amb açò sobra. És com si li transmeteren els nervis a ell i ixen més tranquil·les al tapís".

A més del "peluchín", valors com "la esportivitat, companyerisme, la competitivitat sana i respete a les mateixes companyes i a elles mateixes", declara Llinares, són els que intenten transmetre les entrenadores a les gimnastes han influït en els bons resultats, però l'entrenadora considera que "aquests valors han contribuït al costat de l'esforç que posen a entrenar. Tant elles com nosaltres, les entrenadores, entrenem moltíssimes hores. Creient en nosaltres mateixes i fent que les gimnastes també creen en elles".

De camí al Nacional Base

En el passat Campionat Autonòmic Nacional Base celebrat a Almussafes, tres gimnastes del CGRAlcoi van aconseguir la classificació per al Nacional Base individual. Marina Silvestre i Claudia Sempere, en cadet i Lara Carbonell en aleví. El campionat d'Espanya es celebra en Guadalajara des del dia 24 al 27 d'abril.

Llinares veu amb moltes possibilitats a les gimnastes del club, "amb els muntatges que tenen, la dificultat i les puntuacions que tenen, les tres tenen possibilitats de quedar en podi. No coneixem a totes les rivals, però anem a intentar que isca tan bé com siga possible per a aconseguir el podi. Les tres estan més o menys amb la mateixa nota, no hi ha cap molt superior a les altres. Tot depén del que facen en el tapís el dia de la competició". I explica que "tant les altres entrenadores com jo teníem confiança en elles, perquè les hem vist molt bé des del principi, de fet ens haguérem decebut prou si no hagueren aconseguit la classificació per al Nacional Base".

Encara que el CGRAlcoi només porta cinc anys en funcionament els bons resultats no s'han fet esperar i l'ambició cada vegada és més gran. En els pròxims dies coneixerem com queden les tres gimnastes d'aquest club en el Campionat d'Espanya Base, però, Llinares no veu gens desgavellat arribar al Nacional absolut, en el que "hi ha menys places, les gimnastes competeixen amb els tres aparells o quatre segons la categoria en lloc d'un. Tenim xiquetes molt xicotetes amb molt potencial, falta traure-ho a relluir".