El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

1.500 fotos per fer més gran el llegat de la Filà Andalusos

L'Àgora, de gom a gom / R. Lledó

La Filà més antiga del bàndol cristià, coneguts com a Andalusos o Contrabandistes, ha aconseguit conservar gran part del seu patrimoni de forma digital. A la web filaandaluces.org es poden trobar, de moment, 1500 fotos en un gran fons documental.

L'Àgora s'ha omplit de gom a gom per presentar 'Andalusos Patrimoni Digital', un "bell patrimoni fotogràfic amb centenars d'arxius, que ja no sols mostra la història, sino també reflecteix la memòria dels seus protagonistes".

En aquest gran arxiu es poden veure actes oficials (càrrecs, glòries, esquadres especials...) i també extraoficials (dinaes, assajos...). També cal destacar que hi ha imatges, molt ben classificades, sobre Entradetes, visita a Fontilles, Trofeu Filaes, les distintes seus socials de la filà o el Montepio 10 duros.

Festers, corporació municipal, ASJ i curiosos s'han apropat fins a l'Àgora Oberta per veure aquesta presentació en societat de filaandaluces.com.

Com a màxim representant de la Filà Contrabandistes ha estat el seu Primer Tro, Toni Justicia. L'alcalde d'Alcoi, Toni Francés, ha destacat que "suposa recuperar tot el patrimoni històric de la filà" i que a més es tracta d'un projecte que "va molt en línia en l'Ajuntament d'Alcoi de digitalització de l'arxiu municipal".

Juan José Olcina, actual president de l'Associació de Sant Jordi, ha donat l'enhorabona pel projecte i "espera que la resta de filaes creen una plataforma similar" perquè "la festa també és cultura".