El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

2.892 edificis d'Alcoi es troben pendents de tornar a passar la inspecció tècnica

Plenari municipal d'aquest 7 de febrer.

D'acord amb les informacions facilitades pel govern, solament 91 edificis (d'un total de 2.983) amb més de 50 anys han passat en Alcoi la segona revisió de la ITE.

La xifra l'ha facilitat la regidora d'urbanisme, Lorena Zamorano, durant el plenari d'aquest divendres. 2.892 edificis en Alcoi de més de 50 anys es troben pendents de tornar a passar la Inspecció Tècnica d'Edificis (ITE). Parlem de la segona inspecció que han de passar els edificis 5 anys després d'haver complit el mig segle d'existència, un requisit que avui dia en Alcoi soles compleixen 91 edificis.

La qüestió del manteniment dels edificis s'ha tornat a debatre en sessió de ple, arran d'un prec presentat pel Partit Popular on han demanat la revisió de l'Ordenança municipal reguladora de la conservació i inspecció tècnica d'edificis. El govern ha desestimat el prec, al·ludint a la normativa autonòmica, "competent en aquestes qüestions i que és prou completa", ha assenyalat la regidora Zamorano.

El punt de discrepància entre populars i el govern es troba en els requeriments que l'Ajuntament envia als propietaris d'edificis per a passar les inspeccions. Quique Ruiz portaveu dels populars, ha recordat que l'administració local té l'obligació d'enviar requeriments als propietaris d'edificis majors de 50 anys perquè passen les pertinents revisions cada lustre. Ruiz ha citat l'ordenança en qüestió, d'acord amb la qual s'especifica el següent: "La relació de finques que s'hagen de sotmetre a la Inspecció Tècnica d'Edificis es fixarà anualment mitjançant acord de Junta de Govern Local, a la qual se li donarà la publicitat suficient i adequada perquè siga coneguda per la ciutadania".

Zamorano ha afirmat que l'última data en què la Junta de Govern va acordar la relació de finques que havien de passar la inspecció és de novembre de 2008. Ruiz l'ha contradit, mencionant actes des de 2011 fins a 2014 on apareix la relació dels carrers pels quals s’ha de passar la ITE. "Han estat una legislatura sencera sense notificar als propietaris que han de passar la ITE", ha afirmat Ruiz.

"El segon requeriment mai s'ha demanat. Nosaltres hem seguit amb la dinàmica que es portava abans", ha asseverat Zamorano, en clara referència al govern del PP, predecessor del PSOE en l'alcaldia d'Alcoi.

El regidor popular d'urbanisme durant aquesta gestió popular, Fernando Pastor -qui es trobava entre el públic en la sessió d'aquest divendres-, ha volgut contestar immediatament a les afirmacions de Lorena Zamorano. Pastor ha qualificat la intervenció de l'actual titular d'urbanisme com "indignant", recordant que la inspecció tècnica es va posar en marxa a Alcoi durant el govern popular -en 2002-, i que l'actual govern "no ha sabut mantenir amb coherència aquestes inspeccions".

Zamorano ha reconegut durant el debat que des de l'administració "probablement s'ha fet menys del que calia", encara que ha repartit responsabilitats entre tots els partits que han comptat amb competències de govern durant els últims anys. També ha acusat Ruiz d'intentar "incendiar" la qüestió, i ha posat en dubte que els canvis en l'ordenança siga la solució a tots els mals del Centre.