El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

20 anys d'Ardystil

El 'Síndrome Ardystil', com va ser denominat arran els fets ocorreguts a la nostra comarca ara fa 20 anys, consisteix en una gravíssima afecció pulmonar per inhalació de productes químics que va afectar a més de 80 persones treballadores en fàbriques de Serigrafia Tèxtil situades entre Alcoi, Cocentaina (la principal, Ardystil, on es van registrar el major nombre de morts) i Muro.

Després de tot aquest temps, desenes de concentracions i judicis, el cas encara continua obert. De fet, aquest mateix mes (el dimecres dia 29) es celebrarà l'últim judici. En aquesta ocasió els afectats demanen que la Generalitat Valenciana complisca el que va acordar per unanimitat de tots els partits polítics en el seu dia, que és, ni més ni menys, que es faria càrrec de les despeses dels advocats dels afectats.

Vint anys després, els afectats i familiars de la Síndrome Ardystil volen recuperar la memòria de tot el que va ocórrer perquè un fet com aquest no torne a passar.

De fet, aquesta història va causar tal impacte en la societat valenciana i espanyola que va ser portada al cinema per Sigfrid Monleón sota el nom de 'Síndrome Laboral'. La trama reflectia, amb tints de ficció, la història viscuda des dels ulls de Susana Javaloyes, una de les xiques afectades que va superar la infermetat gràcies a un trasplant pulmonar.

 

Més informació
Hemeroteca del diari 'El País' sobre el cas Ardystil.

ALCOI