El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Germán Llorca-Abad,

Germán Llorca-Abad

2021: any europeu del ferrocarril

L’any 1993 hi havia a tot l’Estat 7.600 km de vies de tren en desús. Després de diferents iniciatives, 3.100 han quedat reconvertits en vies verdes i…

L’any 1993 hi havia a tot l’Estat 7.600 km de vies de tren en desús. Després de diferents iniciatives, 3.100 han quedat reconvertits en vies verdes i coses paregudes. És a dir, que hi ha 4.500 km de vies que continuen mortes i 3.100 per les que ja no podria ni circular un tren... i que no fa falta tant de rotllo; des de 1993 hi ha 7.600 km de tren mort en este país.

I sí, ho heu endevinat. De tots eixos km de vies rovellades o desaparegudes, la immensa majoria són dels que arribaven a poblacions que no estan precisament en els mapes per la seua rellevància mundial. És a dir, que quan parlem de la «Espanya vasiada», una de les múltiples variables que l’expliquen té a vore amb l’eliminació d’elements de vertebració tan importants com el tren.

2021, mireu per on, és l’any europeu del ferrocarril. Sona bé mires com ho mires i lliges com ho lliges. És més, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana té la seua pròpia versió de la falla. Però tot és queda en com «sona», perquè que jo haja sigut capaç de detectar, més enllà d’una campanya propagandística (ja sabeu, de l’estil que diuen que el tren és «molt guai» i que les autoritats NO PODEN EXPLICAR-SE COM ÉS POSSIBLE QUE NO ESTEM A TOTA HORA DALT DEL TREN), no hi ha res.

A vore, sí que hi ha. Hi ha l’anunci d’una sèrie de reformes legislatives que ja s’han fet a nivell europeu encaminades a crear un «espai únic de ferrocarril»... però no he sigut capaç de trobar si hi ha previstes INVERSIONS ni res (un pla d’acció concret, per exemple) que no siga fum de canyot.

Alcoi, tot i ser el borrelló del melic del món, sabeu de sobres que forma part del conjunt de poblacions que per molt poc encara no han «perdut el tren». Voleu que pugem més al tren? Todo bien... connecteu-lo amb Alacant d’una i modernitzeu DE VERITAT la vergonya d’estació que tenim i les vies que baixen a Xàtiva. Mentrimentres, estalvieu-vos totes les campanyes publicitàries pensades per a idiotes!