El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

21 nous negocis i més de 4.000 sancions: balanç del primer any de 'peatonalització' del centre d'Alcoi


L'Ajuntament estudia si aplicar mesures temporals aquest mes d'abril per a permetre la circulació en dies de molta activitat econòmica, com el dia dels Músics.

Autoritzacions, sancions, reducció d'emissions, nous comerços i els pròxims passos a donar en Sant Nicolau o noves autoritzacions per als cotxes elèctrics. El govern fa balanç, positiu, del primer any del centre per a vianants. EN VÍDEO

De moment no s'activa la segona fase i Sant Nicolau no es tallarà al trànsit. Menys ara que s'utilitza en les dos direccions perquè part de Casablanca està tallada per reparacions. El vicealcalde Jordi Martínez ha explicat que s'han compromés a tindre el pàrquing de la Riba, al carrer de la Torre de les Maçanes, abans de tallar totalment Sant Nicolau. Però han demanat informes a cultura per si les obres afecten el centre històric com a BIC, i de moment el pàrquing està a l'espera.

Llevat d'açò, el balanç que fa el govern municipal del primer any amb el centre per a vianants és positiu. Martinez assegura que s'han obert al centre 21 activitats empresarials, entre elles 8 comerços, mentre que ha tancat un. Martínez diu que obriran més, de fet en les pròximes setmanes està previst que reòbriga el Sicània com un nou establiment de temàtica japonesa.

Alta xifra a estacar són les sancions, més de 4.000 en un any. En els primers mesos es multava oc, però ara ja no: en el que portem de 2022 s'han posat la majoria de les multes, 3.224. Martínez explica que la majoria són per accedir a la zona sense l'autorització corresponent, i en molts casos reincidents habituals.

Pel que fa a les autoritzacions, s'han concedit 1.864 autoritzacions i permisos: 600 per a residents, 28 per a residents amb mobilitat reduïda, 581 d'accés a garatge, 516 de càrrega i descàrrega, 115 de repartiment de menjar a domicili, i 24 de repartiment per a Farmàcies. A banda, s'han donat 640 autoritzacions temporals: 125 per serveis tècnics d'emergència, 213 per obres, 250 per mudances i 52 per a celebracions.

Les emissions en els dos punts controlats, País Valencià i Cantó Pinyó, s'ha reduït notablement, esperable donada la reducció de trànsit. I ara es vol posar sensors en més punts de la ciutat, també Casablanca, per vore com afecten els canvis.

Perquè el carrer Casablanca és un dels més afectats per la peatonalització, i des d'on més crítiques ha rebut el govern municipal. Jordi Martínez creu que amb el pàrquing de la Riba s'alleugerà el trànsit. Assegura comprendre les crítiques però diu que els carrers Sant Jaume i Casablanca són les alternatives que té la ciutat per a tancar el centre al trànsit.

Martínez també explica que estan estudiant modificacions en l'ordenança o, fins i tot la conversió a una nova ordenança per a una zona d'emissions zero. Així podrien incloure altres projectes com el control de les zones de càrrega i descàrrega, o donar autorització de residents als vehicles elèctrics o de zero emissions. I Martínez assegura que alguns veïns han demanat formar part de la zona de vianants "per accedir als beneficis", com per exemple els del passatge de Rigoberto Albors.

Per cert, Martínez diu que estudien com pot afectar l'ordenança al centre aquest mes d'abril, i es plantegen alguna mesura que permeta el trànsit en dies de molta activitat econòmica, com el dia dels Músics.