El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

25 pobles de les comarques poden "flexibilitzar" les mesures

Un dels pobles de les nostres comarues

Alcoi, Cocentaina, Ibi i Castalla tenen més de 10.000 habitants i no accedeixen.

Muro, Banyeres i Onil tenen menys de 10.000 habitants però no superen el requisit de 100 habitants per quilòmetre quadrat.

La resta de municipis de l'Alcoià i el Comtat, fins a 25, sí que accedeixen a la flexibilitat de mesures.
 

Es permeten reunions de fins a 15 persones, que els xiquets isquen en més d'un adult, o consumicions en l'interior dels bars. Banyeres, Muro i Onil esperaven entrar, però s'ha incorporat un nou requisit de densitat de població i es queden fora.

El BOE d'aquest 2 de maig publica l'ordre que permet als pobles més xicotets gaudir d'una relativa relaxació de mesures socials, com ara l'ampliació de fins a 15 persones en les reunions, o que els bars i restaurants poden oferir consumicions a l'interior. Concretem les mesures al final de la notícia. Era una ordre esperada i que s'havia anunciat per a municipis de menys de 10.000 habitants. A les nostres comarques aquest requisit el compleixen tots els pobles excepte Alcoi, Cocentaina, Ibi i Castalla. Però l'ordre publicada hui inclou un nou requisit que no s'esperava, que la densitat de la població siga de menys de 100 persones per quilòmetre quadrat, i aquest requisit deixa fora de la flexibilització de mesures a Banyeres de Mariola, Muro i Onil. Els tres pobles han rebut amb sorpresa la notícia. 

Des de Banyeres, l'alcalde Josep Sempere s'ha mostrat "molt decebut". Assegura que "les normes s'han de complir i estic molt content de com està actuant el poble, però aquestes falses esperances afecten". Explica que fa una setmana que treballaven preparant-se per aquesta flexibilització que ara no es produeix, i han remés una queixa formal a la Subdelegació del Govern.

Des de l'Ajuntament de Muro també han informat la població que no poden gaudir de la flexibilització de mesures, tot i que ho esperaven. "Sentim no poder avançar en la flexibilitat, però amb paciència i unió, prompte ho aconseguirem".

Des d'Onil també han informat la població i asseguren que "s'estan realitzant comprovacions per a verificar els termes".

Així les coses, ni Muro, ni Banyeres, ni Onil, entren en la flexibilització. Però sí que ho fan un total de 25 pobles de les nostres comarques, com Agres, Gaianes, Alcosser o Benilloba.

 

Què permet aquesta flexibilització?

Els municipis que accedeixen a la flexibilització poden gaudir d'algunes de les mesures de la fase 2, tot i estar en la 1. Pel que fa a les reunions socials, s'amplia fins a 15 persones, sempre mantenint les distàncies de seguretat. Els xiquets poden eixir a passejar amb més d'un adult, i tots els convivents en la mateixa casa també poden eixir junts. Ja no existeixen tampoc les franges horàries.

Els bars i restaurants poden oferir consumicions a l'interior, controlant l'aforament. En les terrasses es manté igual. Discoteques i pubs encara no poden obrir. I es permeten de nou els mercats ambulants a l'aire lliure, amb preferència per a la venda d'aliments i productes de primera necessitat.

També poden reobrir instal·lacions esportives. I l'activitat esportiva no tindrà horaris. Vetlatoris, llocs de culte i servei de biblioteca també poden acollir-se a les normes de la fase dos, amb ampliacions d'horaris.