El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

3 Reis Mags i 440 patges. Alcoi es prepara per a acollir la Cavalcada més antiga del món

La Cavalcada de Reis d'Alcoi s’ha realitzat de forma continuada en Alcoi des de 1885, si bé els seus antecedents documentals es remunten a l'any 1866. Al novembre de 2001 la Cavalcada va merèixer la declaració de Festa d'Interès Turístic Nacional.

La retrasmissió en directe d'À Punt es podrà seguir de 18 a 21 h, tant per TDT com per internet en el següent enllaç.

Els tres Reis Mags de l'Orient ja es troben a Alcoi, i amb ells el nodrit seguici de patges reials que permetran complir els desitjos de centenars de xiquets i xiquetes d'Alcoi. A partir de les 18 h la Cavalcada donarà inici des de la zona alta de la ciutat, tal com ocorre des de 1866; però si el fred o les aglomeracions suposen un problema, no cal patir, ja que la televisió autonòmica valenciana Á Punt retransmetrà la Cavalcada en directe. A més, si eres un dels afortunats que ha aconseguit entrada, podràs veure com la comitiva prepara la desfilada des del campament reial, ubicat al Preventori. A continuació t'oferim tota la informació necessària per a no perdre's ni un detall d'aquest dia tan especial.

La Cavalcada

Comença a les 18 h des de la zona alta de la població, i recorre els carrers del Camí, Sant Nicolau i la plaça d'Espanya, on s’efectua un parèntesi en el recorregut per a dur a terme l'Adoració (entre les 20 h i les 21 h aproximadament). Una vegada acabada, i després del castell de focs artificials, la comitiva continua el seu recorregut pels carrers de Sant Llorenç, País Valencià, el pont de Maria Cristina, el passeig de Cervantes, els Alçamora i el pont de Sant Roc.

Tres entitats alcoianes ajudaran enguany als Reis Mags en la cavalcada més antiga del món. Concretament serà l’Associació Jesuset del Miracle -que ha celebrat els 450 anys de la seua fundació- qui acompanye a Melcior; la Filà ‘Mozárabes’ ajudarà al rei negre; i els membres del Club Deportivo Plana -que porta més de 75 anys desenvolupant la seua tasca esportiva- seran els encarregats d’ajudar en els preparatius de l’últim rei.

Els regals

Un total de 440 patges de 9 entitats: Centre Excursionista d’Alcoi, Grup Juniors Cadena Forta, El CAU, Grup Juniors Endavant Alcoi, Grup Scout Brownsea, Grup Scout Pastoral de la Alegría, Grup Juniors Flor de Neu, Grup Scout Mafeking i Grup Scout Sant Jordi, a més de l’IES Pare Vitòria i l’Associació de Sant Jordi seran els encarregats de repartir els paquets, els quals s'hauran de dur a l’IES Pare Vitòria de 9 a 13.30 h. Poden consultar totes les indicacions per a preparar els paquets en el següent enllaç.

Campament Reial

Les 15.000 persones que han adquirit entrada podran visitar el campament reial, seguint una sèrie de recomanacions:

 • Els horaris marcats en les entrades amb autobús són els de pujada des de les parades indicades, una vegada en el campament, es col·locaran en les files assenyalades.
 • Els horaris indicats amb les entrades sense autobús pertanyen a les d’entrada al campament, una vegada en el campament es col·locaran en les files assenyalades.
 • Des de l’Associació Cultural Samarita indiquen que degut a l’afluència de gent poden haver retrassos. A més no es podrà accedir al campament abans de l’hora indicada a l’entrada.
 • Les persones que accedisquen al campament amb autobús deuran baixar des del mateix campament on han pujat.
 • Cal recordar que als campaments no es pot pujar amb carros de bebés, hi haurà que deixar-los als espais destinats per a ells.
 • Si el vol pujar a peu, des del Departament d’Emergències i Protecció Civil han fet una sèrie de recomanacions i han elaborat un llistat de possibles itineraris, que es poden consultar en aquest plànol.
 • Cal tindre en compte que el desnivell de la pujada és d'uns 200 m, amb un recorregut màxim de 2 km.
 • El que ve indicat com a camí Piscina és l'ÚNIC apte per a carros de bebés.

A continuació s'ordenen les rutes de pujada per nivell de dificultat de menor a major:

 • 1r Pujada des de la piscina: És la mes fàcil de totes i l'única amb accés per a carros de bebé. Carretera asfaltada. Compartida amb els autobusos. Des de la piscina, 2 km aproximadament
 • 2n Pujada des de Serelles A: Fàcil aparcament. Els primers 800 m transcorren per un senda de terra sense massa dificultat. Uns metres abans d'ajuntar-se amb la pujada a la piscina el camí s'inclina bastant i existeix risc de caiguda per desnivell.
 • 3r Pujada per els Llençols: Són aproximadament 800 m de pujada per senda de terra. Existeixen un parell de zones en les quals cal parar atenció als xiquets per risc de caigudes per desnivell. Sendera PR-CV-133
 • 4t Pujada des de Serelles B: Fàcil aparcament. El primer tram és senda de terra amb un desnivell molt important i perill de caiguda a diferent nivell. Passat els primers 300 m el camí se suavitza i connecta amb la pujada des de la piscina.
 • 5é Pujada per la Uixola: Sender de terra bastant exigent, amb diversos obstacles i amb un desnivell important. No recomanable amb menors que no estiguen habituats
 • 6é Pujada pel Castellar: Fàcil aparcament. Aquesta ruta és vistosa però alhora és la mes exigent. Amb ella se salva un desnivell de 200 m amb un trajecte d'1 km. No recomanable per a gent no habituada. Sender SL-CV-25.6

Altra informació d'interés

En aquest enllaç us informem dels talls de trànsit que suscitarà la Cavalcada pel centre de la ciutat. A més, recordem que l'ecoparc romandrà tancat al llarg d'aquest 5 de gener, i que els contenidors soterrats de la Plaça Espanya estan anul·lats, pel que s'ha habilitat una illa en Ambaixador Irles.

D'altra banda, durant tot aquest cap de setmana s'incrementaran en un 2% els torns del personal del telèfon d'emergències '112 Comunitat Valenciana'. Un total de 165 persones atendran aquest servei a la sala de recepció de trucades, sent la vesprada de Reis el moment en què més persones treballaran; fins a un total de 57 entre operadors, coordinadors i supervisors.