El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

30 dones s'incorporen com a festeres de ple dret i revitalitzen la Magenta

La Magenta el dia de Sant Jordi en la placeta de la Creu Roja
  • La millor solució per a una filà afectada per una crisi econìmica i judicial ha estat la revitalització amb la incorporació, per sorpresa, de 28 dones, que ja són festeres de ple dret.

Excel.lent notícia per a la Festa alcoiana i en concret per a la Filà Magenta. 28 dones s'han incorporat amb plens drets recuperant l'ànima d'una filà que ha passat uns anys molt difícils per problemes econòmics i judicials. Sàvia nova amb dones que majoritàriament han crescut com a festeres dins la filà i que mostren una gran il.lusió i implicació amb la seua família magentera.

La Magenta es refà després de 3 anys molt durs amb juís, escissions internes, denúncies i seriosos problemes econòmics amb el resultat de moltíssimes baixes i dos processos judicials, un contra el seu exprimer Tro. La millor solució ha estat la revitalització de la filà amb la incorporació, per sorpresa, de 28 dones, que ja són festeres de ple dret.

Després de les passades Festes, un grup de dones vinculades a la Magenta, principalment col.laboradores que s'han criat i han viscut la Festa des de xicotetes, decidiren reunir-se i proposar la seua incorporació, que finalment fou de ple dret.

La filà, conscient dels problemes econòmics que podria suposar assumir varies fulles en una mateixa família, va començar a estudiar fórmules del tipus 'fulla familiar' o mitges fulles. Però finalment, les dones decidiren entrar amb tot, en igualtat de condicions i com a festeres de ple dret.

Participaran amb el vestit de dona, però segons ha indicat el primer tro, Kiko Oriola, "la idea és repensar-lo tendint al model i format del vestit masculí". I és que els de dona, en la majoria de filaes, no reuneixen les condicions de seguretat i usabilitat idònies per exemple, per a participar en actes com ara el disparament d'arcabusseria.

La Filà Magenta dona per tancada la crisi econòmica i de festers "superant un període molt dur també condicionat per la Pandèmia. Hem superat els problemes econòmics i ara els d'ambient i motivació de la filà", apuntava Oriola.