El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

3,8 milions d'euros per al tren Alcoi-Xàtiva

La Diputada Nacional Loli alba, el portaveu local Rafa Miró i el diputat en les Corts Fernando Pastor, mostren la fotografia dels alcaldes d'Alcoi, Ontinyent i Muro demanant inversions per al tren.
El Partit Popular s'atribueix el treball per aconseguir les inversions per a la línia, i reclama als membres del Pacte del Botànic que també aporten la seua part

Per una banda, tenim una inversió de 3,2 milions d'euros per part d'ADIF, i amb la que es reduirà el trajecte de la línia en 6 minuts. Per altra, els pressupostos del govern central inclouen una partida de 500.000 euros per a diverses millores, i altra de 100.000 euros per a estudis de millora. Des del Partit Popular s'atribueixen el mèrit i asseguren que han complit amb la seua part. A més, critiquen durament al tripartit del Govern Valencià per no destinar diners a la línia.

S'anuncien millores per a la línia Alcoi-Xàtiva. L'Administració d'Infraestructures Ferroviàries, ADIF, destinarà en els pròxims dos anys un total de 3,2 milions d'euros per a diverses intervencions, que permetran reduir el temps de la línia en 6 minuts. Així ho han anunciat des del Partit Popular, des d'on asseguren que s'ha aconseguit, en gran part, per les "reunions, negociacions i visites" de Loli Alba com a Diputada Nacional.

Però a més, els populars també han anunciat que els pressupostos generals de l'Estat inclouen una partida de 500.000 euros per a intervencions en terraplens, trinxeres, vies i carrils; i altra de 100.000 euros per a diversos estudis de millora.

En total, 3,8 milions d'euros en els pròxims dos anys per a la línia, una inversió que el PP atribueix a la seua gestió, i crítica durament que des del Govern Valencià no s'haja fet el mateix treball. De fet, han sigut molt crítics amb els tres partits del Pacte del Botànic. Asseguren que van muntar una comissió d'alcaldes per reclamar inversions quan no tenien responsabilitat de govern, i ara que les tenen no fan res. Fernando Pastor, diputat popular a les Corts, ha mostrat la foto de Toni Francés, Jorge Rodríguez i Rafael Climent, com alcaldes d'Alcoi, Ontinyent i Muro, reclamant inversions. Però, segons diu Fernando Pastor, ara que són diputats en Alacant i València, i conseller d'economia respectivament, no han fet res per assegurar el manteniment de la línia. Una fotografia que els "indigna" i que "expresa la utilització d'un problema històric de la ciutat i l'engany al mateix temps dels ciutadans, no per part del PP, sinó del PSPV i Compromís, del govern que representen Ximo Puig i Mónica Oltra".

 

Les gestions dels populars

Així, els populars han donat compte de totes les gestions fetes, tant en l'àmbit local, com autonòmic i nacional.

Per una banda, Rafa Miró ha recordat que en novembre del 2016 el PP va presentar al plenari municipal una moció sobre el tren, aprovada per unanimitat i en la que es van incorporar diverses esmenes. Una d'elles demanava la inclusió d'una partida de 100.000 euros, tant en els pressupostos nacionals com en els autonòmics, per a estudis de millora de la línia. Altra de les esmenes demanava que tant el Partit Popular com els membres del Pacte de Botànic, explicaren les gestions fetes en pro de la línia. Doncs bé, Rafa Miró assegura que el PP ha complit la seua part: el govern central ha consignat 100.000 euros per a la línia, i ara donen explicacions de les gestions fetes. Miró diu que "hi ha qui fa coses, i qui només es fa fotos i es dedica a parlar sense donar cap tipus de resultat ni de solució". I ara "esperem que donen comptes els tres partits, com donem nosaltres".

Però a més, asseguren els populars, no s'han quedat en aquests 100.000 euros, sinó que han aconseguit altres 500.000 euros en els pressupostos, i la important inversió d'ADIF per a reduir el temps de la línia; tot gestions fetes per la diputada Loli Alba.

Per altra banda està el treball fet a les Corts Valencianes, on, segons diu Fernando Pastor, "no podem ser tan optimistes". Pastor assegura que va demanar que s'incloguera en els pressupostos de la Generalitat els 100.000 euros que es demanava en la moció d'Alcoi, per tal de complir amb el mandat del plenari municipal. Però l'esmena no es va acceptar, i "la partida que figura hui per al tren és... cap. En l'esborrany, cap; i en els pressupostos definitius, cap".

Els populars també han fet un apunt sobre les crítiques d'infrafinançament del govern valencià, i Rafa Miró assegura que precisament Alcoi "serà una de les poblacions d'Espanya que, per càpita, rebrà més diners de l'Estat, perquè als 10 milions que es destinen al pont de Fernando Reig, ara cal sumar 3,8 milions més per al tren. Jo valore molt l'aposta del govern d'Espanya per Alcoi".