El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

4 pobles del Comtat en la Ruta 99, la dels municipis valencians amb menys de 100 habitants

180 municipis de la Comunitat Valenciana estan en risc de despoblament. A l'Alcoià i Comtat, quasi la meitat dels municipis, 15 de 32, tenen menys de 300 habitants.
 

Els 24 pobles menys poblats de la Comunitat Valenciana, els que tenen menys de 100 habitants, formen ara part de la Ruta 99, la nova campanya de la Generalitat contra el despoblament i que promociona la gastronomia, natura i patrimoni d'aquests municipis. De les nostres comarques tenim Benillup, Tollos, Famorca i Benimassot, i a prop, a la Vall d'Albaida, Sempere i Carrícola.

El president de la Generalitat Ximo Puig ha presentat a Castelló la Ruta 99, un nou projecte de promoció turística i contra el despoblament, on es dona visibilitat als 24 municipis valencians de menys de 100 habitants. "Una espècie de camí de Santiago a la valenciana, que naix davant el mantra de l'Espanya buidada. Farà visible que els pobles de l'Interior no estan buits sinó plens de vida, de valors i d'oportunitats". Ximo Puig confia que la campanya ajude a "canviar el relat derrotista sobre aquestes poblacions cap a un relat positiu" que permeta explotar el seu potencial, patrimoni, natura o gastronomia.

La gran majoria dels pobles de la Ruta 99 estan a Castelló, on s'ha fet la presentació. No debades, el 60 per cent dels municipis castellonencs no arriben als 200 habitants. Per sota dels 100 habitants i que formen part de la ruta tenim, per comarques, Herbers, Palanques, Vallibona i Villores als Ports; Castell de Cabres al Baix Maestrat; Figueres, Matet, Pavies i Sacanyet a l'Alt Palància; Espadella, Font de la Reina, Fonts d'Aiòder, Torralba del Pinar, Torre-xiva, Vallat, Vilamalur i Vilanova del Viver a l'Alt Millars. Ja en la província de València tenim la Pobla de Sant Miquel en el Racó d'Ademús; i Sempere i Carrícola a la Vall d'Albaida. I de la província d'Alacant entren quatre pobles, els quatre d'El Comtat: Benillup, Benimassot, Famorca i Tollos.

La Ruta 99 compta amb una credencial que es pot segellar en tots els municipis, i es convida a visitar-los en moto, bici, o a peu, amb diferents recompenses simbòliques al cobrir les diferents etapes. A més, Bajoqueta Rock ha creat un tema específic per a promocionar la ruta; i hi haurà una exposició itinerant amb imatges de la fotògrafa Marga Ferrer.

Es preveu pròximament una segona fase, la Ruta 99 Plus, on se sumaran pobles amb més població i també entitats com l'IVAM o Correus, que seran considerats 'amics de la Ruta 99'.