El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

51 treballadors han mort en accident laboral de 2012 a 2016 en la província d'Alacant

L'accident laboral a l'ALDI no està contabilitzat en les dades d'INVASSAT / A. Sánchez
Els accidents greus en el mateix període són 507

Per sectors, l'agricultura, seguida de la construcció, són els llocs de feina amb major índex d'incidència de patir un accident laboral. El treballador que ha mort a Alcoi el dimarts 29 i altres que han perdut la vida a 2017 no estan reflectits a aquestes dades, ja que INVASSAT fa un balanç anual

Un dels últims accidents laborals mortals s'ha produït a les nostres comarques, concretament a Alcoi en les obres per construir el nou Supermercat ALDI. Per desgràcia, aquest no és l'únic cas a la província d'Alacant d'accident laboral. Segons dades de l'Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (INVASSAT), facilitades per CCOO, a la província han mort 51 treballadors en accident laboral. Cal destacar que aquesta dada pertany al període que compren els anys 2012 i 2016 inclosos. El treballador que ha mort a Alcoi el dimarts 29 i altres que han perdut la vida a 2017 no estan reflectits a aquestes dades, ja que INVASSAT fa un balanç anual.

En les dades comentades anteriorment no estan comptabilitzats els accidents "in itenere", és a dir, els accidents que se succeïxen en el trajecte anant o tornant al lloc de feina. A la província, entre 2012 i 2016, han patit accidents mortals "in itenere" 15 treballadors i altres 165 han resultat ferits greus en accidents "in itenere". També és cridanera una altra dada sobre els accidents laborals greus al mateix lloc de feina. En el mateix període (de 2012 a 2016) han patit, accidents greus, 507 treballadors. Els informes d'INVASSAT no reflecteixen els accidents lleus, que segons apunten des de CCOO, "són molts més". La diferència entre un accident greu i un lleu és "depenent del grau de lessió que es produeix un o altre".

Manuela Pascual, secretaria de CCOO a les Comarques Centrals, també indica que "no s'ha de veure com una despesa el fet d'invertir en seguretat laboral". Per sectors, l'agricultura, seguida de la construcció, són els llocs de feina amb major índex d'incidència de patir un accident laboral. Des del sindicat CCOO opinen que s'ha d'aprofundir molt més en el tema de seguretat laboral, que "falta una cultura preventiva" i que "no en tots els llocs de feina hi ha la seguretat necessària". Altra de les reivindicacions del sindicat que vol fer desapareixer és "l'alt ritme de treball al que estan sotmesos alguns treballadors", com també "les condicions d'algunes feines". 

Respecte a la tendència sobre l'augment o disminució del nombre d'accidents laborals greus o mortals, CCOO apunta que "no disminueix". Prenent com a referència les dades d'INVASSAT, Manuela Pascual continua dient que "s'ha de donar formació en prevenció de riscos laborals als treballadors perquè així ho determina la llei".