El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

640.000 euros per ampliar la capacitat de desaigüe de la presa de Beniarrés

La presa de Beniarrés, imatge de la Viquipèdia.

Aquestes obres seran compatibles amb el projecte d'adequació de la presa a la normativa tècnica vigent, actualment en redacció.

Les obres tenen un termini d'execució d'un any i permetran l'apertura màxima de les comportes, per tal d'evitar riscos en situacions de fortes pluges.

Els estudis fets en els últims anys per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer han posat de manifest la necessitat d'ampliar la capacitat d'evacuació d'aigua de la presa de Beniarrés, construïda a finals dels anys 60. L'objectiu, a més d'aconseguir eixa major capacitat, és reduir en la mesura dels possibles els riscos que es puguen derivar de fortes pluges, quan es fa necessari buidar d'aigua amb rapidesa la presa. Tot i que açò no significa que la presa presente problemes importants "com s'ha demostrat durant els més de 50 anys de funcionament", segons expliquen des de la Confederació Hidrogràfica. 

El projecte afecta les portes tipus Taintor, que regulen el cabal d'aigua, i l'objectiu és dotar a les portes de l'apertura màxima que permet la geometria de l'obra civil. Passarà dels 4,75 m. actuals als 6,30 m, incrementant notablement la capacitat. 

El Butlletí Oficial de l'Estat ha publicat la formalització del contracte, per un import de 640.500 euros, l'oferta més baixa de les dos presentades. Des de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer expliquen que les obres tindran una durada de 12 mesos, i que seran compatibles amb un altre projecte, ara en redacció, per adequar la presa a la normativa tècnica vigent, un important projecte amb una inversió que podria superar els 15 milions d'euros.