El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

84.000 euros tornen als consumidors alcoians després de la intervenció de l'OMIC

L'OMIC, al centre d'Alcoi.

En aquest atípic 2020 les companyies telefòniques continuen sent les que més reclamacions reben, però entren en la llista també les companyies de viatge o les de transport.
 

El coronavirus ha incrementat notablement les consultes dels alcoians a l'OMIC durant el 2020, que han sigut prou més del doble. I també s'ha incrementat en quasi un 30 per cent els diners que l'Oficina Municipal del Consumidor ha recuperat amb les reclamacions.

L'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor d'Alcoi, l'OMIC, ha atés al llarg del 2020 un total de 2.795 consultes. Ja es veia en setembre que les consultes s'havien incrementat notablement per la cancel·lació brusca de contractes de viatge, esdeveniments o transport, i finalment les consultes de 2020 respecte al 2019 s'han multiplicat per 2,5.

També incrementa la quantitat de diners recuperats, que passa de 65.000 euros el 2019 fins als 84.000 euros recuperats en el 2020. Són per conflictes amb empreses de telefonia, agències de viatge, bancs i financeres, transports, electricitat, serveis sanitaris i gas. 

Les consultes fetes a l'OMIC es poden resoldre al moment, o acabar en reclamació, queixa o denúncia. En el 2020 la gran majoria de consultes, el 75 per cent, s'han resolt en el moment, donant al consumidor la informació que busca. La resta, el 25 per cent, són en gran majoria reclamacions.

En la reclamació es demana per escrit la reparació d'un mal, com per exemple, que no han complit amb el contracte, que no t'han donat factura, o que una reparació no s'ha fet bé. En el 2020 s'han presentat 707 reclamacions. Segons les dades oferides per l'OMIC, 361 reclamacions s'han resolt favorablement, 168 desfavorablement, i la resta continuen pendents. Les companyies telefòniques continuen sent les que més reclamacions reben, quasi la meitat; però en els següents llocs de la llista ja no estan les empreses de gas i electricitat, sinó les de transports i viatges, que van cancel·lar nombrosos contractes en el confinament. I després tenim els serveis sanitaris, per una clínica dental que va tancar les portes i que ha sumat 38 reclamacions, segons informa l'OMIC.

Després tenim la queixa, on es mostra descontent amb un producte o servei, amb l'esperança que l'empresa millore el servei. Són qüestions que no incompleixen la llei ni suposen infracció administrativa, sinó tan sols deixar palesa la insatisfacció. S'han presentat un total de 10 queixes en molts variats sectors: bancs, transports, telèfon, pell, tèxtil i calçat, hostaleria i serveis sanitaris.

I per últim les denúncies de consum, que es dirimeix per la via civil. Ací sí que s'inclouen els fets que poden suposar infraccions administratives, demanant a l'Administració o al Col·legi Professional corresponent, que s'investigue. L'OMIC diu que s'ha presentat una denúncia en el sector de pell tèxtil i calçat.