El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

9 detinguts a Cocentaina per les últimes baralles violentes

Les imatges són fragments dels vídeos que corren per xarxes, i que corresponen al moment en què els agents acudeixen a l'última baralla, aquest 1 d'octubre.

L'Ajuntament reconeix la seua preocupació perquè els detinguts queden lliures després de declarar davant el jutge i tornen al municipi, però diu que no té potestat per actuar contra aquestes persones. També alerta que estan propagant-se falsos rumors i neguen que hi haja morts o que tingueren armes de foc.

A Cocentaina s'incrementa la preocupació i alarma social després de diverses baralles violentes des de mitjans de setembre, amb ferits i detinguts. La Guàrdia Civil confirma que ha detingut a un total de 9 persones relacionades amb les baralles, en les que utilitzaven rajols, botelles i armes blanques.

La primera baralla va ser l'11 de setembre al Passeig del Comtat, i estaven involucrades 8 persones. Es va atendre a tots per ferides de diversa consideració, la més greu un trauma maxil·lofacial pel qual el ferit ha ingressat en l'Hospital de la Fe. En eixe moment es va detindre a 4 persones, que declararen davant del jutjat d'Alcoi i quedaren en llibertat amb càrrecs.

L'última baralla va ser aquest divendres 1 d'octubre, al carrer Santíssima Trinitat. Al lloc acudeixen agents de Cocentaina, Muro i Ibi, "perquè en aquesta ocasió s'utilitzaven a més armes blanques". Tres persones foren ateses a l'Hospital i altres dos al centre de salut de Cocentaina, i es va detindre 5 persones. Des de la Guàrdia Civil expliquen que, donada la gravetat dels fets, s'ha fet càrrec de la investigació l'Equip de Policia Judicial de Villena. Els detinguts han declarat davant del jutge que també els ha deixat en llibertat amb càrrecs.

La Guàrdia Civil assegura que manté un dispositiu conjunt amb la Policia Local per a evitar més baralles, així com determinar l'origen. 

 

Rumors i crítiques

Des del consistori han emés un comunicat on expliquen que han reforçat els torns policials, però que no tenen potestat per a "prendre accions contra aquests individus". I és que en xarxes socials s'ha demanat fins i tot l'expulsió de Cocentaina dels implicats. "No podem ordenar el desterrament, decisió que tan sols determina un jutge". Des del consistori expliquen que sí que han demanat ajuda urgent a la Guàrdia Civil, en una reunió el passat 14 de setembre i de nou per telèfon aquest 4 d'octubre. També traslladaran la petició a la Subdelegació del Govern, "tot i que, per a la nostra inquietud, la possibilitat que queden lliures i puguen tornar a Cocentaina està exclusivament en mans de la llei i del jutjat".

Des del consistori concreten alguns detalls per tal d'evitar falsos rumors. Per exemple, asseguren que els implicats no reben ajudes municipals, que en les baralles no s'ha produït cap mort, i que no portaven armes de foc, tot rumors que s'han expandit pel municipi. "Demanem a la població que no col·laboren en la transmissió de falsos rumors que tan sols enfondeixen més por i inseguretat", diu el comunicat municipal.

Respecte a suposades amenaces i insults que s'han proferit en xarxes socials en contra de la Policia Local i el govern municipal, des de l'Ajuntament ho consideren "fruit de la mala educació i un profund desconeixement de la llei", i estudien les accions legals pertinents.