El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

A Alcoi hi ha llibertat per a fer la mona. Arriba una nova edició del Moniàtic Festival

Del dijous 27 a dissabte 29 de setembre, en diferents espais de la ciutat i el barri del Partidor

Comença una nova edició del contra festival alcoià, el Moniàtic. Concerts, exposicions, xarrades i fins i tot pilota valenciana componen un ampli cartell a diferents espais de la ciutat des d'aquest dijous 27 de setembre fins al dissabte 29. Totes les activitats són d'assistència gratuïta i obertes a tothom.

El festival s'inicia aquest dijous 27 de setembre al Pub L'Escenari amb la inauguració d'una exposició dels cartells d'anteriors edicions, i un concert de Carlos Belda, "mestre de l'acordió diatònic i membre de Pomada i Mesclat que ve amb nou disc en solitari baix del braç", com el defineixen des de l'organització del Moniàtic.

Divendres 28 de setembre el festival es trasllada a la vora del riu, a Cerveses Lluna, on actuaran el grup valencià MAR, "comboi aquàtic que creen un imaginari naïf i hippies, dolç i viu, i que s'estrena a Alcoi"; el grup local Desustancia; i Pájara Rey, "la nova sensació a Múrcia, reines del jijiPunk, del Grrrlatge i RiotPop, lletres divertides, amb missatge i molta marinera".

I ja dissabte 29, serà el dia gran del Festival. S'iniciarà amb una taula redona sobre Autogestió Cultural, que tindrà lloc al parc de la Glorieta a les 11 hores. A partir del migdia hi haurà música al Partidor, i paella popular per a tots els assistents. A la vesprada, doble proposta: partit de pilota valenciana al trinquet de la Cova Santa; o concerts al Partidor, al solar de Sant Rafel, amb la participació de 8 grups, explicats així per l'organització: "les lletres melancòliques i romàntiques del pop d'ensomni de Nomembers; la girlband d'Alacant amb missatge republicà i melodies pròpies de les Ronettes: Las Infrarojas; el punk amb sabor de la millor xufa dels valencians Tipex; els sabors jamaicans de la big band del reggae valenciana: Albuferians; el grup de moda de panorama de la música cantada en valencià: les alcoianes Júlia amb la motxilla plena de bones crítiques, bones cançons i un molt bon directe, elèctric, eclèctic i pop; el punk i rock Psicodèlic de pensament crític i altermundialisme àcid del primer grup de la història de la música en valencià que canta en castellà: Las Víctimas Civiles; la llegendària banda de Punk nascuda a Birmingham l'any 1983: Sensa Yuma, que es troba realitzant la seua gira d'acomiadament o el ruidisme, catxarreria, ball i destarife d'ESOC que no deixarà a ningú indiferent". A més a més, entre concert i concert hi haurà animació amb la batucada de Sambolika.

Un concert del Moniàtic de l'any 2015/Cerveses Lluna

 


Un contra festival que ha sobreviscut al Mediàtic

El Moniàtic Festival va nàixer l'any 2002 "com a resposta al totpoderós Mediàtic Festival, finançat pel govern del PP, que deixava de banda la cultura local". Va deixar de realitzar-se, però es va reprendre el 2014 i ara celebra la seua desena edició baix el lema "Llibertat per fer la mona". El cartell, obra de Sofia Hernández, fa una crida a la llibertat d'expressió, "tan necessària i tan perseguida últimament a les diverses manifestacions culturals i socials".

Actualment el Moniàtic Festival està organitzat per l'Ateneu Cultural El Panical, Música de Telers i l'Associació de Veïns del Partidor. Però hi participen i col·laboren moltes altres entitats com ara Cerveses Lluna, el Centre Cultural Ovidi Montllor, L'Escenari, Licores Sinc o la regidoria de Joventut de l'Ajuntament d'Alcoi; o l'ajuda tècnica de Paco Colomina. Pel que fa als artistes que hi participen, des del Moniàtic diuen que "coneixedors del caràcter del festival, sense ànim de lucre i fonamentat en la cultura participativa autogestionada, lliure i combativa, els artistes es presten a participar en condicions econòmiques quasi inexistents per poder ser partícips d'una proposta tan romàntica".