El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

À Punt dedica un programa a les 'bambuneres' alcoianes

Entrevista a Eduardo Gilabert en el el Museu del Paper de Fumar de l'Alqueria d'Asnar / LHIA

El programa es podrà veure el diumenge 11 d'agost a partir de les 19.50 h sintonitzant À Punt en el televisor.

També a partir de la data d'emissió, accedint al web del programa.

La televisió pública valenciana À Punt emetrà dins del seu espai 'Valentes' un programa dedicat a les denominades 'bambuneres', aquelles operàries que durant el segle passat confeccionaven llibrets de paper de fumar a diferents fàbriques de les nostres comarques. El programa, que s'emetrà aquest diumenge 11 d'agost, profunditzara en el vessant reivindicatiu de les 'bambuneres', ja que foren un dels primers col·lectius de dones en reclamar millores salarials durant el règim franquista.

El programa comptarà amb testimonis de primera mà, com per exemple algunes de les últimes operàries que van treballar en la fàbrica de Paper de Fumar Bambú, abans que aquesta tancara definitivament les seues portes. Des del punt de vista historiogràfic també prendran partit en el programa Eduardo Gilabert, últim Director Tècnic de la planta de l'Alqueria d'Asnar "El Bambú"; o l'historiador Josep Lluís Santoja, qui aprofundirà en el valor de reivindicació social de les 'bambuneres'. Tots dos membres de l'Associació Llegat Històric Industrial d'Alcoi (LHIA), entitat encarregada de realitzar algunes de les gestions per a dur a terme el documental.

L'equip de rodatge d'À Punt s'ha desplaçat en diferents ocasions a les nostres comarques durant els darrers mesos, visitant el Museu del Paper de Fumar de l'Alqueria d'Asnar; l'edifici en Alcoi on estaven els tallers dels llibrets Bambú (on s'ubica actualment el CEEI Alcoi-València); o les instal·lacions d'Iberpapel SA en Benimarfull, l'última fàbrica que queda a les nostres comarques que continua produint llibrets de paper de fumar, marca "Pay-Pay".

Un exemple de lluita feminista

Aquestes dones van ser tot un exemple de la incorporació femenina al treball fora de casa, tot i que compaginaven perfectament les tasques de la llar amb els treballs a la fàbrica. Les "bambuneres" van tenir una consideració especial per protagonitzar, durant els anys 40, una de les primeres vagues de braços caiguts al País Valencià de la postguerra. Si més no, van ser pioneres en el moviment obrer de reivindicacions salaris del franquisme espanyol. De fet, van assolir els seus objectius, aconseguint que augmentaren els seus salaris fins a un 25%.

Segona temporada de la sèrie documental

La sèrie documental 'Valentes' recupera la memòria de dones valencianes il·lustres i oblidades. Actualment, À Punt emet la seua segona temporada, estrenada el passat 7 de juliol amb un programa dedicat a la mestra Enriqueta Agut. El de les 'bambuneres' serà el sext programada de la temporada, durant la qual també s'emetran programes dedicats a altres dones 'Valentes' com Carmen Alborch o Concha Piquer.