El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Absolt l'alcoià López Abad per falsedat en els comptes de la CAM

Roberto López Abad, exdiurectiu de la CAM

El Tribunal Suprem accepta el recurs de qui fóra director general de la CAM, l'alcoià Roberto López Abad, i l'ha absolt del delicte de falsedat comptable continuat. El recurs anul·la la sentència del Tribunal Penal que li condemnava a 3 anys de presó.

El Tribunal Suprem ha estimat els recursos de dos dels acusats pel cas CAM, en concret de l'alcoià Roberto López Abad, i també el de l'exdirector general d'inversions José Martínez García. Per contra, ha desestimat els recursos de qui fóra directora general María Dolores Amorós, i al director de Planificació Teófilo Sogorb, que hauran de complir la pena de presó.

Així, Roberto López Abad queda ara absolt del "delicte societari continuat de falsedat comptable", perquè no ha quedat "suficientment acreditat que l'alteració de comptes fóra idònia per a causar un perjudici en la societat, als socis, o a un tercer".

Recordem que en octubre del 2017, els 4 exdirectius de la CAM foren condemnat a diverses penes de presó per "distorsionar els comptes" de l'entitat durant l'any 2010. Però ara el Tribunal Superior estima el recurs de dos d'ells. La Sala fa referència a una Circular del Banc d'Espanya del 2010 que permetia "tindre en compte el valor de les garanties immobiliàries de determinats préstecs, a efecte d'establir la cobertura dels riscos". El Suprem considera que la sentència recorreguda no resol la qüestió plantejada pels pèrits, qui declararen que en cas d'haver aplicat la circular, "no hauria diferències substancials entre els resultats de 2010 consignats en els comtes de l'entitat i els que haurien d'haver sigut consignats". Així, el Suprem considera no resolta aquesta qüestió "decisiva" a l'hora d'establir si "donar de baixa en el balanç els actius titulitzats va donar lloc a una alteració de la imatge fidel de la CAM que poguera considerar-se rellevant". Ho considera un "dubte raonable respecte a les bases fàctiques d'aquest element del tipus penal, que no pot resoldre's en perjudici dels acusats".

Aquesta és una de les sentències derivades del cas CAM. Recordem que hi ha una altra emesa per l'Audiència Provincial d'Alacant on es condemna a Roberto López Abad a 2 anys i 6 mesos de presó per cobrar 600.000 euros en dietes que no corresponia cobrar.