El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Germán Llorca-Abad,

Germán Llorca-Abad

Aclarir la incògnita "X"

Per als qui temíem l’assignatura de matemàtiques al col·legi, "aclarir la X" suposava sempre un maldecap. Als informes PISA, els i les estudiants de …

Per als qui temíem l’assignatura de matemàtiques al col·legi, "aclarir la X" suposava sempre un maldecap. Als informes PISA, els i les estudiants de ciències i matemàtiques de batxillerat de l’Estat espanyol se situen sempre per davall de la mitjana entre els països de l’OCDE [l]. Serà per això, per la incapacitat que tenim molts d’aclarir la incògnita, que no sabíem que Felipe González era la "X" dels GAL.

Resulta ben curiós: és una informació pública que s’ha conegut fa pocs dies, però en lloc d’obrir telediaris i de suposar l’inici d’una investigació judicial al màxim nivell, la notícia ha passat de puntelletes per les nostres vides. Un informe desclassificat de la CIA confirma el que de forma oficiosa se sabia des de fa dècades, és a dir, que Felipe González havia autoritzat i supervisat l’acció dels GAL (o del terrorisme d’estat). La cosa és de traca. I és de traca, no perquè no hi haja investigació ni pel silenci generalitzat i repugnant de "LA PREMSA"***, sinó perquè forma part de la retórica política espanyolista estar parlant sempre de "l’Estat de Dret". Dret; clar... però per a qui? Justícia; per supost... però per a qui? I no, no és Història de fa 3000 anys, és Història de despús-ahir i que en alguns casos ha passat tan a prop com en el poble de Busot.

El PSOE faria bé iniciant un procés de reflexió i de reubicació d’alguns dels que considera referents de la Transició (començant per la caricatura grotesca i grollera, per no dir asquerosa, en la que s’ha convertit Felipe González). I el govern actual, si la judicatura i els faxtes ho permeten, hauria de fer una revisió serena i profunda que conduïra a la refundació de l’Estat... o açò acabarà sent un canyaret, perquè Espanya és un Estat Fallit. I no, la responsabilitat no és dels nacionalismes català o basc. Ho és perquè la Justícia no és un poder imparcial. Ho és perquè la impunitat de certes figures clau és senzillament increïble. Ho és perquè les institucions del país estan podrides des de la soca. I sobre tot ho és perquè patim un sistema mediàtic i periodístic mesquí i servil al poder.

 

Com? Escandalitzats? A mi el que m’escandalitza d’una forma bestial és que no hi haja més gent escandalitzada perquè un expresident ordenara passar-se la llei per l’arc de Sant Martí (si veus normal que un estat finance i fomente accions terroristes, TENS UN PROBLEMA). O que no hi haja més gent absolutament ofesa perquè (també "notícia invisible" de la setmana) el rei emèrit estiga sent investigat en Suïssa per cobrar comissions multimilionàries. Cada vegada, està més clar que l’emèrit Juan Carlos I "l’inviolable" és un lladre i un comissionista (no ho dic jo) (i qualsevol dia descobrirem que és la "X" del Colp d’Estat de 1981 i no ho sabrem per la premsa o la justícia espanyoles). I no m’explique com la gent no reventa d’indignació, quan els faxtes habituals de PP i VOX, amb la connivència necessària del PSOE, bloquegen en tres ocasions les comissions parlamentàries per a investigar si la conducta de l’emèrit s’ajusta a la llei o no. Ni com és possible que ningú veja normal que siga més fàcil entrar en la presó per cantar rap que per furtar amb les dos mans i a grapats.

 

I algun dia també, aclarirem la "M" de "M. Rajoy" als papers de Bàrcenas, com hem aclarit la "X" als papers desclassificats sobre els GAL. Però de moment, suspens en matemàtiques i en democràcia.

 

SALUT i ÀNIMS (!)

 

Germán Llorca-Abad

 

*** La informació està per a qui la vulga trobar i per a qui li sàpia atribuir la importància que té. La crítica no és "que hi haja censura". La crítica és que la premsa no li ha donat importància, quan hauria de tindre-la tota.