El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Opinió de Natxo Lara,

Opinió de Natxo Lara

Açò del 'wasap' no té límits: El tio del Pont de Sant Jordi i el pederasta d'Alcoi

Opinió de Natxo Lara

Açò del 'wasap' no té límits. A banda d'anar massa ràpid, provoca processos de comunicació viral apassionants però alhora estranys i perillosos. Algú grava des d'un balcó a un tipo que bota de la barana del Pont de Sant Jordi i que no sabem si va a suïcidar-se. Com que el vídeo roda per la xarxa i té èxit, al cap de poques hores ens arriba la resposta a la pregunta que tots ens hem fet: Què collons feia eixe tipo jugant-se la vida? Doncs fer una foto per rodar-la pel wasap. Natxo Lara. Periodista

Açò del 'wasap' no té límits. A banda d'anar massa ràpid, provoca processos de comunicació viral apassionants però alhora estranys i perillosos. Algú grava des d'un balcó a un tipo que bota de la barana del Pont de Sant Jordi i que no sabem si va a suïcidar-se. Com que el vídeo roda per la xarxa i té èxit, al cap de poques hores ens arriba la resposta a la pregunta que tots ens hem fet: Què collons feia eixe tipo jugant-se la vida? Doncs fer una foto per rodar-la pel wasap.

El meu estimat amic i teòric de la comunicació, Germán Llorca, té material per a una nova investigació. Els comportaments humans (principalment de personatges un poc tarats) cada vegada estan més condicionats per l'obsessió per comunicar, per retransmetre quasi en directe allò que estan fent. No entenc aquells que empren Facebook o Twitter per narrar què estan fent... que si paella en el Preventori, que si estic en el concert d'U2, que si ara una foto fent el 'cabo' en Fontilles, que si la xiqueta ha fet una caquita mona... A això més o menys m'he acostumat. El que ja no entenc són certs comportaments comunicatius que passen cada dia i que ens traguem al 'wasap'.

En primer lloc em referisc al tipo al que una xicona ha captat en vídeo des del balcó de sa casa botant la barana del Pont de Sant Jordi. Un tio suïcida? No. Baixa, fa alguna cosa i torna a pujar. La mort en directe 's'olora'. Però no és eixa la qüestió. La qüestió és que al voltant de les 10 m'arriba eixe vídeo pel 'wasap'... i corre com la pólvora per tots els xats. Però què collons fa eixe tio? Està tronat? Intuïsc que el vídeo li arriba al mateix xaval que, content amb la repercussió, decideix ara pujar a la xarxa la resposta no verbal a la pregunta que tots ens hem fet: Què collons feies? "Xei, he fet una foto des del Pont". I la foto m'arriba a les 13 hores religiosament via Wasap completant un procés comunicatiu complex:

Emissor: No sé, un tronat

Receptor: Tot Alcoi

Canal: Xats de Wasaps de la Filà, de la família, dels col·legues

Codi: Visual

Resum-reflexió: ¿? Innecessari

Açò del 'wasap' és la bomba. Confirma que cada persona, cada usuari de mòbil és un reproductor d'informació (no confondre amb un mitjà de comunicació, perquè aquests últims tenen criteri i unes lleis per complir. Allò que tots som mitjans de comunicació unipersonals és mentida). I com ara el poder per reproduir informació la té qualsevol, es cometen barbaritats com fer circular pel 'wasap' la foto del presumpte pederasta d'Alcoi condemnant-ho públicament sense que cap jutge l'haja jutjat. 

Natxo Lara

Periodista