El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Acoleja “té por” al centre d’acollida de refugiats

Alcoleja.

El País Valencià és la comunitat autònoma d’Espanya on més sol·licituds s’han cursat (50.000) per a acollir a ucraïnesos que fugen de la guerra.

Acaba d'eixir la licitació del centre de primeres arribades i Quico Fenollar ens ha explicat com se sent el poble amb aquesta iniciativa.

L’antiga base militar de l’Aitana, situada dins del terme municipal d’Alcoleja, portava abandonada des del 2007 i el pas del temps havia degradat les instal·lacions de forma visible. No obstant això, el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions va decidir adquirir el terreny al Ministeri de Defensa amb la voluntat d’instal·lar un “Centre de Primeres Arribades d’Atenció Humanitària”.

 

De fet, el projecte de rehabilitació del centre (valorat en quasi 280.000 euros) acaba d'eixir a licitació i, segons el BOE, el contracte tindrà una duració de 2 mesos. A més a més, el seu procediment és de tipus "accelerat", ja que "l'increment de sol·licituds d'asil o refugi han creat una enorme pressió sobre el sistema d'acollida".

 

L’Ajuntament d’Alcoleja (presidit per Quico Fenollar (PSOE) des del 2007, l’any en què es varen abandonar les instal·lacions militars, fins al 2023, tot i que continua com a regidor) va mostrar des del primer moment la seua bona disposició a donar un nou ús a aquests terrenys i, seguint el prec del Ministeri, va aprovar en sessió plenària la declaració d’Especial Interés i Utilitat Pública. No obstant això, quan la gent d’Alcoleja es va assabentar que l’antiga base militar albergaria un centre de refugiats, el seu ànim va canviar.

 

 

En paraules de Quico Fenollar, una part dels alcolejans “té por” perquè creuen que vindran “delinqüents i gent perillosa”. Malgrat això, ell es mostra molt satisfet amb aquesta decisió, ja que el centre suposarà la creació de nous llocs de treball i, si no passa res (en referència al possible canvi de govern després de les eleccions del 23J), les obres “s’iniciaran en desembre”.

 

D’altra banda, Fenollar creu que és necessari fer “pedagogia positiva” entre els veïns d’Alcoleja i ens explica que els refugiats són persones que no venen al nostre país per gust, sinó perquè als seus països (Síria o Ucraïna) estan patint guerres terribles i, per tant, mereixen ser rebuts amb els braços oberts.

 

A més a més, ha volgut aclarir que aquest es tracta d’un centre d’acollida temporal (“entre 3 setmanes i un mes màxim”), i que després tots els refugiats seran traslladats a altres centres d’Espanya habilitats per a estances de llarg termini.