El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Acord entre Compromís i PSOE per a tirar endavant els pressupostos d'Alcoi per al 2018

E portaveu de Comrpomís Màrius Ivorra, i l'alcalde d'Alcoi Toni Francés. anuncien acord per als pressupostos 2018
L'Illa de Rodes, un reglament de publicitat institucional i un projecte comercial sota el nom 'Fundació Experimental Stores', són tres dels projectes que Compromís i PSOE desenvoluparan conjuntament

Però l'acord no es queda tan sols en el vot afirmatiu en el ple del pròxim dia 29 de gener, sinó que Compromís tindrà dret a participar en el desenvolupament dels projectes que han presentat i que s'han acceptat per als pressupostos. Ací s'inclou, per exemple, l'Illa de Rodes, un reglament per a la publicitat institucional, o un projecte experimental de comerç.

Compromís Alcoi votarà favorablement als pressupostos del 2018 després que els socialistes hagen acceptat gran part de les seues esmenes i projectes. L'acord inclou no sols l'aprovació de determinades esmenes, sinó que les dos formacions treballaran conjuntament per a fer-les realitat. Màrius Ivorra, portaveu de Compromís Alcoi, explica que "farem un seguiment, no des de la barrera, sinó d'implicació en els projectes, hem de treballar en ells".

I quines són les esmenes acceptades? Doncs són vàries, però des de Compromís destaquen tres que per a la coalició nacionalista són molt importants:

- L'avanç en l'Illa de Rodes. El pressupost del 2018 reserva una partida de 40.000 euros per a treballar al llarg de l'any en el contingut, "quins projectes tractors som capaços de captar per a eixe parc industrial tecnològic urbà", explica l'alcalde Toni Francés. Diu Francés que entre els partits "hi ha diferents visions, però la de Compromís és la que coincidències té amb el projecte que nosaltres entenem, ha de ser prioritari".

- La creació d'una Fundació Experimental Stores, una mena de mercadet outlet amb grans marques i també amb comerç local. Per a començar a desenvolupar aquest projecte s'han reservat 25.000 euros. És un projecte propi de Compromís que ja està treballant-se amb les regidories d'hisenda i comerç. La idea és atraure grans marques perquè facen un mercat al carrer, temporal, amb ofertes. Açò atrauria compradors i animaria als comerços locals també a participar i aprofitar el poder de convocatòria de les grans marques.

- Fer un reglament de publicitat institucional. No hi ha una partida concreta per a açò, però des de Compromís diuen que la publicitat institucional en si, suposa "una partida important, i volem vore què aportem". És un tema complicat i un cavall de batalla per a moltes administracions, que no comptaven amb aquest tipus de reglaments. A hores d'ara en Alcoi està treballant-se amb els serveis jurídics per a vore com es planteja aquest reglament.

A banda d'aquestes tres esmenes, prioritàries per a Compromís, s'han aprovat altres esmenes de la formació. Ací s'inclou per exemple, un parc infantil a prop del col·legi Horta Major (amb 25.000 euros, un parc que anirà lligat a la nova via per a bicis i vianants que es projecta); la rehabilitació del parc de la Font de l'Horta, en Entença, molt deteriorat (10.000 euros); l'accés a un habitatge modernista per a gaudir-ne; un increment de la partida de manteniment de la ciutat (hi ha previst 150.000 euros per a renovar les voreres d'Els Clots); més diners per les activitats de Viu l'Estiu (10.000 euros més); la instal·lació de sensors mediambientals als vehicles públics per vore en quina situació de contaminació està Alcoi (20.000 euros dins del projecte Smart City); la possibilitat de llogar naus industrials a empreses que comencen; augmentar l'oci i l'esport al llit del riu (amb 10.000 euros) i per últim, però no menys important, un reglament per a regular l'ús de les xarxes socials dels comptes institucionals, una proposta del PP que es va modificar amb una esmena a tot el contingut per part de Compromís.

No totes les esmenes de Compromís s'han acceptat, com per exemple la rehabilitació del Molí Albors o l'aprofitament de l'antic cinema Goya. Però tant Màrius Ivorra com Toni Francés asseguren que són projectes en els quals es treballarà a llarg termini per a pròxims anys.

 

Compromís i PSOE, satisfets amb l'acord

Tots dos s'han mostrat molt satisfets amb l'acord. Màrius Ivorra reconeix que "el pressupost del 2018 té deficiències, l'haguérem fet distint si estiguérem governant. Però el pressupost és del partit socialista i el que volem és aportar idees". Per la seua banda, Toni Francés recorda que en aquesta legislatura el PSOE governa en minoria i "s'ha donat capacitat a tots els grups polítics de l'oposició, no sols de fiscalitzar i controlar, sinó també d'influir, de treballar, de proposar o enriquir l'acció del meu govern". En aquest sentit Francés assegura que "el moment clau per a influir en la ciutat és el pressupost municipal, i hi ha partits que a dia de hui ja han renunciat a eixa responsabilitat", en referència als anunciats vots en contra de Guanyar i PP, "no és el cas de Compromís ni Ciutadans, que en tot moment han estat propositius i disposats a arribar a acords".

Toni Francés ha valorat aquests pressupostos, que està previst passen per plenari el pròxim 29 de gener, com "un dels més importants dels últims anys, perquè inclouen projectes transformadors i dinamitzadors de la ciutat. No sols per la seua quantia, sinó perquè suposen la implementació de l'estratègia DUSI aprovada pel ministeri". També diu que en els dos anteriors pressupostos "sempre hem pactat en partits d'esquerra", i recorda el vot favorable de Compromís per al 2016, l'abstenció el 2017 i de nou el suport per a enguany. Amb Guanyar aconseguiren l'acord en 2017, però no per al 2016 o ara per al 2018, quan es preveu que voten en contra. Francés estima que "Compromís ha tingut sempre una posició constructiva, entén que no són els seus projectes, i no comparteixen el pressupost al 100 per cent, però sempre ha facilitat la seua oposició, perquè no es poden posar pals en les rodes". 

Cal tindre en compte que els regidors socialistes i els de Compromís no sumen els 13 vots necessaris per a aprovar el pressupost, però Toni Francés confia que Ciutadans continue amb el seu suport amb un vot favorable o una abstenció.