El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Actiu elabora una guia per a contribuir a les aules transformadores en la tornada a l’escola

L'objectiu del nou model és connectar el que estudien els alumnes amb el que desitgen les empreses dels seus futurs emprats i substituir el “poder fer” per el “saber fer”.

L'empresa de Castalla planteja nou mobiliari i tecnología enfocada al disseny d'aules per a adaptar-se als canvis de model educatiu que s'estan produint.

La pròxima “tornada al col·le” portarà importants novetats derivades del qüestionament dels mètodes pedagògics tradicionals i del replantejament dels espais educatius. L'objectiu del nou model és connectar el que estudien els alumnes amb el que desitgen les empreses dels seus futurs emprats i substituir el “poder fer” per el “saber fer”.

Segons Actiu, líder espanyol en disseny i fabricació de solucions de mobiliari per a espais de treball, educatius i hospitality, el nou model dotarà a les aules de capacitat transformadora, basada en entorns multifuncionals, horitzontals, integrats, adaptables i flexibles que, més enllà del coneixement, promoguen el pensament innovador, la capacitat de resoldre problemes i la creativitat, centrant els esforços en l'aprenentatge de competències, és a dir, aplicar el saber aprés.

Per a facilitar aquesta transició, la signatura de Castalla ha elaborat una guia “Actiu: Innovant per a ser els primers de la classe. Repensant les aules: més eficients i funcionals”, en la qual es fixen els desafiaments i objectius del nou model educatiu i es marca el camí per a arribar a ell amb èxit.

El nou model promou el disseny de nous espais educatius que afavorisquen un nou diàleg amb l'entorn i acompanyen els processos de canvi. No existeix un disseny únic que garantisca un millor aprenentatge i cada centre ha de generar espais que responguen a la seua identitat i a les necessitats de la seua comunitat utilitzant tècniques i estratègies que situen a l'alumne en el centre de l'aprenentatge. Un procés que promou la participació i l'ús de metodologies com l'Aprenentatge Basat en Projectes, l'Aprenentatge Cooperatiu, la Ludificació, el Design Thinking, el Thinking Based Learning o Aprenentatge Basat en Competències.

Des d’ACTIU plantegen un nou mobiliari per a ajudar en aquest canvi. Perquè els nous espais d'aprenentatge complisquen el seu objectiu, el mobiliari ha de ser ergonòmic, còmode, àgil, eficient, flexible i connectat. També ha de ser versàtil, adaptable i facilitar el seu desplaçament per a reconfigurar l'aula ràpidament segons cada necessitat: treball individual, en grup, exposició, etc. Un mobiliari que ha de facilitar la creació d'espais flexibles i multifuncionals, reconfigurant en temps real cada aula segons l'activitat.

La nova proposta requereix d’ eines, dispositius i mobiliari com a pissarres tàctils i digitals, Caddy mòbils per a vídeo presentacions, sistemes de videoconferència, mobiliari Agile, cadires mòbils o fàcils de moure, taules per a treballar de manera grupal, graderies mòbils, zones de soft seating amb pantalla, taules elevables tipus faristol, taules per a enregistrament, regulables en altura, tamborets, taules que permeten treballar de manera individual i col·lectiva (formes que encaixen a manera puzle), zones d'emmagatzematge per a llibres o elements per a la investigació, prestatgeries, armaris…La capacitat de Col·laborar i Interactuar amb altres persones és una habilitat clau en el segle XXI i la seua qualitat es deriva de la propietat, la responsabilitat compartida i els processos de presa de decisions grupals.