El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Adeu a un clàssic: tanquen els Ultramarinos de Sant Francesc

Els Ultramarinos de Sant Francesc tancaran el 23 de gener/AM
Aquest dissabte 23 de gener serà l'últim dia dels Ultramarinos, un comerç centenari del centre d'Alcoi

102 anys a l'esquena i 3 generacions han lluitat per aquesta xicoteta tenda de Sant Francesc 65, tot un clàssic entre els veïns del centre d'Alcoi. No es tracta tan sols d'un lloc on comprar el bacallar per fer pericana, sinó que divendres de matí era un punt de trobada d'amics, on xarrar de tot. El seu propietari Juan Bardisa Català no pot reprimir l'emoció i la melancolia aquesta ultima setmana. Assegura que ha lluitat per la tenda, però que la situació ha fet que decidisca jubilar-se abans d'hora.

Ja fa 55 anys que Juan Bardisa Català treballa en la tenda que obriren els seus avis. Ara té 63 i ha decidit jubilar-se. No trobava el moment, però finalment ha venut la tenda i l'edifici on està i ha decidit, no sense molta pena, tancar aquesta etapa de la seua vida. Una decisió dura, perquè com explica Juan Bardisa a Aramultimèdia, "tinc clientes assídues, tres i quatre generacions que han passat per ací i ja no són clientes, són de casa. Les que s'han fet abuelites ja venien en les seues abueles. No es pot explicar, tinc un nus en l'estómac". Bardisa assegura que recordarà moltes coses, entre d'elles els divendres de matí, quan la tenda s'omplia de clientes que no anaven només a comprar, sinó a fer vida social, "s'ajunta ací gent de tots els nivells socials i tots són amistats. Cap es vol anar, totes volen estar ací dins en l'ambient, açò és una família".

Però la situació actual ha obligat a Bardisa a prendre una decisió. "El carrer Sant Francesc ja no és el que era, la clientela, per desgràcia, va acabant-se. Venc, però ja no és el mateix i les despeses són més que els ingressos i no es pot aguantar el negoci. He tingut molta sort, perquè m'han comprat la casa i així em jubile, i pensaré en mi que sempre he estat pensant en el negoci". Bardisa assegura que hi ha moltes causes que han provocat el tancament, però lamenta que "el centre estiga abandonat. I és per culpa de totes les administracions que han passat per l'Ajuntament. Un abandonament total. Perquè una cosa és fer una activitat que dura dos o tres hores, però això és esporàdic. I el dia a dia no és el que era, no dic que siga el d'abans, però un poc més animat i amb més ambient sí podria ser".

Aquest dissabte 23 de gener serà l'últim dia que òbriga la tenda. Tot i que els aparadors ja estan pràcticament buits i no queda res, els clients continuen passant. Tots volen acomiadar-se, desitjar el millor a Juan Bardisa, i recordar alguns dels moments que han passat en aquest comerç clàssic del centre.

Tanca així un comerç amb 102 anys d'història. Des d'Aramultimèdia volem saber quin projecte té Juan Bardisa a partir de diumenge, i ho té clar: "el primer pla és passar de tot i no tindre pressa per a res. M'he passat la vida matinant i vetllant per la tenda, ara vull ajuntar-me en els amics i viure, fer el que m'apetisca quan m'apetisca".