El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Afecta la permissivitat fallera a les nostres celebracions?

Aquest diumenge tindran lloc celebracions religioses a Sant Carles davant la imatge del Crist. | Foto: 2 Clicks
  • El passat divendres 27 d’agost, el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana recollia entre els seus textos la nova resolució de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública.
  • El trasllat del Crist a Santa Anna es realitzarà de manera discreta, evitant qualsevol classe d’aglomeració.

Amb l’arribada del setembre arriba la data en que les falles ajornades del 2020 han de cremar-se i, amb elles, les noves mesures sanitàries. Més permissives i, aparentment, dissenyades a mesura de les Falles de la capital valenciana.

El passat divendres 27 d’agost, el DOGV (Diari Oficial de la Generalitat Valenciana) recollia entre els seus textos la nova resolució de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública (Núm. 9161). En aquesta publicació es dóna una nova redacció a alguns dels punts que conformaven la Resolució del 14 d’agost, la qual havia d’estar vigent fins al 6 de setembre d’aquest mateix any.

Amb el pretext de l’avanç de la vacunació, el text en qüestió explica que “la Comunitat Valenciana ja compta amb una població de 3.395.527 persones vacunades amb pauta completa; per això en aquest context es considera necessari perfilar aqueixa sèrie de mesures, tant preventives com de control, que garantisquen el desenvolupament d’aquesta mena d’esdeveniments i celebracions populars”.

Pel que fa als punts revisats, la nova Resolució afecta als punts 1 i 10 del resolc segon de la normativa anterior (Núm. 9152). D’entre aquestes modificacions destaquen les que modifiquen el punt primer, on es contempla la possibilitat de celebrar esdeveniments itinerants (com ara ofrenes o processons), així com “qualsevol altre acte de caràcter musical o cultural” mantenint la distància d’1,5 metres entre assistents i 2 metres entre músics.

Respecte del dècim punt, queda redactat que “les seus festeres regulades en el Decret 28/2011, de 18 de març, del Consell, podran obrir per a la realització de les seues activitats amb una limitació d’aforament del 75 %. No obstant això, aquells municipis on estiga limitada la permanència de grups de persones, en les seus festeres no podran formar-se grups de més de 10 persones per a la realització d’aquestes activitats”.

Aquestes mesures, les quals estaran vigents fins al 6 de setembre (dia següent a la nit de la Cremà), afecten directament a les “activitats festeres tradicionals ubicades als municipis de la Comunitat Valenciana”.

No obstant això, des de la Societat de Festers del Santíssim Crist de l’Agonia d’Ontinyent, qui posarà fi als actes extraordinaris de les No Festes de Moros i Cristians aquest diumenge amb el trasllat del Crist de l’Agonia a l’ermita de Santa Anna, afirmen que “aquest esdeveniment no contempla cap canvi. Duem molt de temps organitzant aquests esdeveniments i no és moment de canviar res. Sabíem que amb l’arribada de les Falles les mesures anaven a relaxar-se, però nosaltres hem decidit continuar de la mateixa manera”.

Així, segons conta Vicent Pla, president de la Societat de Festers, el trasllat del Crist a Santa Anna es realitzarà de manera discreta, evitant qualsevol classe d’aglomeració. A més, respecte de la possibilitat de celebrar sopars en les distintes seus de les comparses, el president apunta que “aquells locals que tenen llicència hostalera poden fer-ho, però pense que no és el moment. Ara haurien d’haver-se acabat les festes del 2021, per això el més prudent és esperar a veure com avança la situació”.