El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Afectada per Sarna una veïna d’Alcoi “a causa dels coloms i els seus excrements”

Imatge facilitada per Rocío Bustos de la seua pell

Aquesta veïna de Sant Nicolauet “ha millorat amb el tractament”, però “té por d’obrir la finestra del seu dormitori perquè cada vegada que ha obert l'ha afectat”.

És una malaltia quasi erradicada, però encara hi ha alguns casos. Rocío Bustos és una veïna que viu a Sant Nicolauet i des d’agost de 2020 conviu amb el problema de la Sarna. Assegura que “la malaltia li l’ha produït els coloms i els seus excrements” depositats a un edifici adjacent i al seu desllunat. Bustos té informes mèdics que confirmen que pateix Sarna.

En l’estiu de 2020, Rocío Bustos va començar amb símptomes que mai havia patit. Els metges li digueren que aquests símptomes estaven associats a contacte amb animals, però ella no té cap mascota al seu domicili. Després d’un temps, aquesta veïna d’Alcoi va relacionar aquesta picor en la pell amb la forta presència de coloms i excrements.

Aquest fet el va posar en coneixement dels metges. Bustos indica que “el metge, posteriorment, va associar els seus símptomes a la sarna” perquè “tenia excrements de colom amb gran quantitat” prop de la seua vivenda. Rocío indica que ha acudit “en reiterades ocasions a urgències i li han comentat que la malaltia era per culpa dels excrements”. Aquesta veïna de Sant Nicolauet “ha millorat amb el tractament”, però “té por d’obrir la finestra del seu dormitori perquè cada vegada que ha obert l'ha afectat”.

El tractament principal que se subministra és el Sarcop, el principal medicament per combatre la Sarna. Segons conta l’afectada, el fet de prendre Sarcop li ha produït disbiosi intestinal. Els principals símptomes que pateix són “nervis, ronxes a la pell i quan menja, alguns aliments no els tolera bé. També li ha afectat al sistema inmunitari”.

Ajuntament, Salut Pública i Policia Local

Rocio Bustos ha posat aquest fet en coneixement de l’Ajuntament. Segons conta l’afectada, “l’Ajuntament li va dir que havia de passar un procés administratiu. Va posar una reclamació al registre municipal i també ha interposat posat una denúncia a la Policia Local”. A hores d’ara “no té cap solució”, assegura.

Quan ella es posa en contacte en l’Ajuntament, dies després “van derrocar l’edifici que donava problemes” però “l’han deixat en condicions que no són les que han de deixar un edifici i no van fer res més”, segons la versió de Bustos.

A la seua vivenda va acudir la Policia Local per tal de prendre imatges del lloc on hi ha excrements de colom. L’Ajuntament li va contestar amb una carta en la qual deia que “tenia dret a reclamar tot el que denuncia” però la realitat és que “a hores d’ara no li han resolt el problema”. Opina que la solució “és tan simple com estar unes poques hores desinfectant” l’exterior de la seua vivenda, solars i finques del costat.

En la denúncia reclama “que es sanege l’edifici” i “que es controle la plaga de coloms a Alcoi”. Els veïns també han intentat acabar amb el problema amb els seus recursos. Han arribat a posar punxos en algunes parts de la façana però els coloms continuen fent niu.

Rocío també ha exposat el seu problema a Salut Pública i ha posat una reclamació de la qual “no ha obtingut resposta”. Posteriorment va tindre un segon brot de Sarna ella mateixa i inclús fou més greu que el primer.


Més casos


Encara que no ha volgut revelar la seua identitat públicament, assegura que hi ha un altre xiquet afectat per Sarna a Alcoi, malgrat que els símptomes que té “són lleus” amb “diarrea i vòmits”.


Bustos demana a l’Ajuntament que “pense en la ciutadania”, ja que “açò és un problema greu”. Assegura que és una malaltia que “estava quasi extingida i demana que se solucione”.