El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Afectats per la trama dels xiquets furtats ofereixen el seu testimoni a Alcoi

Serà en una jornada oberta al públic a l'Àgora aquest dimecres 31 de gener. Està organitzada per Guanyar Alcoi i el grup Esquerra Unitària Europea

María José Picó, membre de SOS Bebés Robats Comunitat Valenciana, encara busca a la seua germana bessona, "desapareguda" des del moment del naixement. Com ella, hi ha moltíssims casos de gent que intenten esbrinar si la desaparició del seu bebé o germà respon a la coneguda com trama dels xiquets furtats. El seu testimoni el podem conéixer a Alcoi, en una jornada oberta a tot el públic, aquest dimecres 31 de gener.

Encara hi ha qui busca a algun germà o fill del qual el van separar, per diners, en l'època del franquisme. És el conegut com la trama dels xiquets furtats, que durant dècades ha sigut un dels punts negres de la història d'Espanya. El grup Esquerra Unitària Europea - Esquerra Unida Nòrdica, amb col·laboració de la plataforma Guanyar Alcoi, han organitzat una jornada a la ciutat per a debatre i aprofundir sobre aquesta qüestió, i on conéixer de primera mà el testimoni de persones afectades. Serà aquest dimecres 31 de gener, a partir de les 19,30 hores a l'Àgora, i obert al públic en general. 

En la jornada participarà la portaveu al Parlament Europeu per part d'Esquerra Unida, Marina Albiol, qui estarà acompanyada de la senadora de Podem, l'alcoiana Vicenta Jiménez. També participarà la responsable de l'Àrea de Memòria Democràtica d'Izquierda Unida, Esther López, que com a historiadora ha participat en les investigacions de la trama. Però a més, la cita ens dóna l'oportunitat de conéixer de primera mà casos reals d'afectats de les nostres comarques, així com el testimoni de María José Picó, membre de SOS Bebés Robats Comunitat Valenciana i víctima de la trama, que encara busca a la seua germana bessona.

L'eurodiputada Marina Albiol explica que amb aquesta jornada "volem donar a conéixer la dimensió d'aquesta trama que durant dècades, des de la guerra civil i fins a mitjans dècada dels noranta, va operar amb total impunitat i en connivència amb els poders fàctics i eclesials robant nadons i xiquets per donar-los a famílies afectes al règim o que simplement pagaven per ells". De fet assegura que tan sols des d'Europa s'intenta aclarir la situació mentre que des d'Espanya "sempre s'han posat traves a les investigacions i es tracta de delictes que no han prescrit en considerar-se de lesa humanitat". Així, "davant la indignació que provoca que les autoritats polítiques, judicials o eclesiàstiques mai hagen volgut obrir els arxius ni permetre que s'investiguen els casos, des d'Europa s'ha mostrat gran preocupació i vam aconseguir organitzar una missió a l'Estat espanyol per investigar la qüestió. I fruit d'aquella missió des d'Europa s'ha instat a les institucions espanyoles a col·laborar amb les investigacions i a facilitar recursos i mitjans perquè les persones que denuncien robatoris troben veritat, justícia i reparació".

La jornada servirà a més per a saber com està a hores d'ara les investigacions però també per a donar veu als testimonis. "És important que l'opinió pública conega les barbaritats de què van ser víctimes milers de famílies per culpa d'una extensa trama que va nàixer com un mètode de depuració ideològica i que amb el temps va oferir quantiosos beneficis econòmics als seus implicats, sent l'església catòlica una de les institucions amb major responsabilitat", diu Albiol. 

La jornada, oberta al públic en general, serà aquest dimecres 31 de gener a l'Àgora, a partir de les 19,30 hores.