El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Agricultors de Catamarruc denuncien l’actuació de Conselleria davant de la plaga de Xylella

Una vegada hi ha confirmació d’un cas en alguna planta o arbre, es passa a un pla d’erradicació on s’eliminen tots els exemplars que puguen contindre la Xyllella en un radi de 100 metres

La plaga de Xylella afecta a arbustos de la serra que envolta la pedania de Planes i alguns exemplars d'ametllers. Els treballadors del camp es mostren molt preocupats per la política tan agresiva que es dona per part de la Conselleria per acabar amb la bactèria des d'un pla d'eliminació i no de contenció.

Centenars d’ametllers de la zona de Catamarruc (Pedania de Planes) estan sent tallats com a conseqüència de la plaga de Xylella. La Xylella és una bactèria que ataca l’interior de la planta o arbre i interrumpeix la normal circul·lació de la sàvia. L’arbre afectat passa a secar-se com si tingues absència o carència d’aigua. De moment, sols estan afectades algunes comarques de la província d’Alacant, entre elles l’Alcoià-Comtat.

La bactèria habita també en distints arbustos de la serra que envolta la pedania: argelagues, romer, etc., i a alguns ametllers de la zona. El que ha provocat una complicada situació a les persones que viuen de l’agricultura perquè el control es dificulta i no es limita a l’arboleda.

Segons expliquen els treballadors del camp, els tècnics de Conselleria realitzen anàlisis als arbres per identificar quin exemplar està afectat. Quan detecten un arbre amb Xylella, de forma automàtica se serra i a continuació es talen tots els que hi ha a 50 metres a la rodona, estiguen o no sans.

Segons els protocols de Conselleria, s’està portant a terme un Plan de Contenció, que té a veure amb el control i identificació. Una vegada hi ha confirmació d’un cas en alguna planta o arbre, es passa a un pla d’erradicació on s’eliminen tots els exemplars que puguen contindre la Xyllella en un radi de 100 metres i a més es marca com a ‘zona infestada’ en un radi de 10 km. Esta informació està extreta de la pàgina web creada des de Conselleria per a emetre informació sobre la Xylella. Des d’Ara Multimedia hem intentat posar-se en contacte amb Conselleria sense èxit.

Víctor Galvany es dedica a cuidar els seus camps i els d’altres persones que no ho poden fer i assegura que el que haurien de fer és una contenció i no una eliminació: “Haurien d’arrancar l’arbre malalt, no talar-lo. Tampoc ens sembla bé que acaben amb els exemplars que estan sans i que no tenen Xylella, de qué anem a viure si acaben amb centenars d’arbres? A este pas acabaran per desaparèixer el ametllers”.

Galvany denuncia també que una vegada s’han realitzat les analítiques corresponents, no reben els resultats: “T’has de fiar del que et diuen sense proves, la política de transparència és inexistent”.

A més, quan un arbre es talat, s’indemnitza a la persona afectada amb una quantia que oscil·la entre 13 i 20€ per exemplar i que en algunes ocasions, tarden fins 2 anys en cobrar.

L’alternativa que proposen és plantar oliveres o altres espècies: “No entenen que per a que una olivera done fruit han de passar 15 anys mínim, de que vivim mentre transcorre tot eixe temps?”. Consideren que la indemnització és totalment insuficient. L’agricultor comenta que altres zones afectades del territori espanyol, sí es permet inclús tornar a plantar de nou un arbre de la mateixa espècie i que sols s’arranca l’exemplar infectat però no la resta.

Els treballadors i treballadores del camp temen que esta política tan agressiva acabe amb la totalitat d’ametllers de la zona i amb el seu mode de vida.