El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

AIJU consciència sobre el risc de les joguines falsificades

Un nombre excessiu de regals pot perjudicar la creativitat i imaginació dels xiquets i xiquetes

Les joguines falsificades poden contindre substàncies tòxiques o petites peces que els més menuts poden tragar-se. La venta online ha facilitat la falsificació i proliferació d'estes i suposen un 60% de les vendes de joguines per a bebés de 0 a 2 anys.

L'Institut Tecnològic del producte infantil i d'oci–AIJU, amb el suport de l'Oficina Europea de Propietat Intel·lectual (EUIPO), està elaborant guies didàctiques i materials lúdic-didàctics gratuïts com a vídeos, minijocs o fitxes de treball per a conscienciar a xiquets i xiquetes de 8 a 12 anys, famílies, mestres/as de primària i estudiants de magisteri sobre el risc que comporten els joguets falsificats en el marc del projecte Toolkit SAFEorFAKE?.

La compra online de regals per a xiquets/as suposa ja el 43% de les compres totals. I els joguets de primera infància destinats a xiquets de 0 a 2 anys els encapçala la llista de categoria de joguets més comprats en internet amb el 60% de les compres, segons les dades d'un estudi recollit per la Guia AIJU 2021-2022. I és precisament, el comerç online el que s'ha convertit en el principal canal de distribució de productes falsificats.

L’objectiu del projecte és conscienciar i educar als xiquets com a consumidors del futur sobre la importància de la propietat intel·lectual i els perills que comporten les falsificacions per a la salut dels xiquets, ja que poden contindre substàncies tòxiques, components xicotets amb els quals els xiquets/as xicotets es poden tragar o contindre materials inflamables.

El món de les falsificacions comporta pèrdues econòmiques, no sols per a les empreses, sinó també per a les arques públiques i per a la ciutadania i l'estat del benestar.

El millor regal

Més enllà de la seguretat de la joguina regalada, també és important saber que un nombre excessiu de regals pot perjudicar la creativitat i imaginació dels xiquets i xiquetes, segons Marina García, psicòloga de PsicoActúa, unitat de psicologia i medicina de la salut de l’Hospital Vithas Medimar. “La conseqüència de híper regalar als xiquets, és nefasta, ja que els ensenya a no donar valor a les coses, pot donar lloc a comportaments capritxosos, consumistes, egoistes, i fins i tot perjudicar la faceta imaginativa del menor”, afig la psicòloga.

Es pot aplicar algunes tècniques com que cada nucli familiar o familiar que regala, sols aporte un objecte o que el xiquet/a reba quatre regals: alguna cosa que necessiten, alguna cosa que volen, alguna cosa que posar-se i alguna cosa que llegir.