El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

AIJU presenta una eina d'anàlisi per a avaluar característiques físiques i d'usabilitat de jocs i joguets

AIJU presenta una eina d'anàlisi per a avaluar característiques físiques i d'usabilitat de jocs i joguets / AIJU
En aquesta nova eina estan implicats 32 països d'àmbit internacional

AIJU presenta davant el Parlament Europeu una eina per a incrementar la usabilitat en jocs i joguets. Una iniciativa que naix perquè entre 2007 i 2017, només el 5% dels joguets analitzats de l'empresa d'Ibi podien ser utilitzats per xiquets amb els tres tipus de discapacitat; motora, visual i auditiva.

L'Institut Tecnològic del Producte Infantil i d'Oci d'Ibi - AIJU ha presentat davant del Parlament Europeu, al costat d'altres entitats i organismes, una eina, TUET (Toys & games Usability Evaluation Tool) d'anàlisi per a avaluar característiques físiques i d'usabilitat de jocs i joguets en funció de les necessitats de xiquets amb algun tipus de discapacitat auditiva, visual o motora.

L'anàlisi d'AIJU de 2.866 joguets i jocs analitzats des de 2007 fins a 2017, confirma que solament el 5% dels casos són accessibles per a xiquets que compten amb els tres tipus de discapacitat. En el 21% són manejables per a xiquets amb discapacitats motores, en el 44% amb visuals i en el 86% amb discapacitat auditiva. Aquestes xifres són més o menys igual que en l'àmbit europeu.

Aquesta eina ha sigut un dels resultats del projecte europeu LUDI COST en el qual hi han participat en 32 països que han traspassat fins i tot les fronteres d'Europa.

La directora del Departament de Consumidor Infantil i Oci d'AIJU, María Costa, diu que pretenen "conscienciar a les empreses que fabriquen aquest tipus de jocs i joguets perquè a l'hora d'elaborar-los tinguen en compte la usabilitat dels mateixos”, a més que “les companyies realitzen el disseny dels mateixos i no s'adverteix aquesta importància moltes vegades per propi desconeixement. Per açò, seria molt important establir la usabilitat dels joguets com a paràmetre perquè es tinguera en compte en l'àmbit social, educatiu i industrial”.

L'eina TUET està enfocada tant a professors que han de seleccionar joguets per a les aules, com a ludoteques, professionals que atenen en processos terapèutics, pares i també a empreses de jocs i joguets, enginyers i dissenyadors.