El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

AIJU ajuda a persones amb discapacitat intel·lectual a llegir premsa i detectar notícies falses o ‘bulos’

Imatge de la web easynewserasmusproject.es

AIJU és molt més que l'institut tecnològic del joguet i l’oci d’Ibi. Ha publicat una guía que té com a objectiu formar i facilitar a persones amb discapacitat intel·lectual la lectura de notícies. També pretén identificar fonts d'informació fiables que contrasten les dades i generen informació de qualitat.

AIJU centra els seus esforços a hores d’ara en l’Associació APADIS de Villena gràcies a socis europeus i finançament de la Unió Europea. La guia, que forma part del projecte nomenat ‘Easynews’, té com a primer objectiu abordar l'analfabetisme mediàtic en el col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual. Aquestes persones també tenen accés a xarxes socials i és necessari ajudar-los a identificar fonts fiables. La guia aporta informació específica sobre què és la informació, on trobar-la, i com distingir-la de la publicitat o de les “fakenews” (notícies falses).

D'altra banda, ‘Easynews’ també pretén potenciar la lectura fàcil com a mitjà per a fer arribar informació escrita a totes les persones, siga com siga la seua capacitat de lectura i escriptura.


Dins d'aquest projecte, també s'està treballant en el desenvolupament de la metodologia EASYNEWS, amb la qual es pretén crear una xarxa d'organitzacions col·laboradores a nivell europeu que creen grups de treball en les seues institucions per al foment de la lectura i l'adaptació de notícies d'interés a Lectura Fàcil.

Per al coordinador del projecte en AIJU, Raúl Esteban, “el Manual, la Metodologia i el Portal Digital d’EASYNEWS es complementen per a oferir una solució holística al problema d'accés a la informació en les persones amb discapacitat intel·lectual”.