El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

AIJU ajuda joves amb TEA - Asperger a aconseguir un lloc de feina

Nova guia / AIJU

L'institut tecnològic del joguet d'Ibi (AIJU) és molt més i ha participat en la creació d'una guia per la recerca d'un lloc de feina per a joves amb la Síndrome TEA - Asperger. La guia ha sigut creada, conjuntament, amb l'Associació Asperger Alacant - TEA (ASPALI) i organitzacions de Romania, Àustria i Itàlia.

AIJU ha publicat la versió en espanyol de la Guia per a la Cerca Activa d'Ocupació enfocada a les necessitats específiques de joves amb Trastorn de l'Espectre Autista (TEA). Aquesta guia s'emmarca dins del projecte WOTICS, co-finançat per ajudes europees.

La guia inclou informació concreta que abasta tots els passos necessaris a seguir per a aconseguir un lloc de treball. Aquesta guia pretén acompanyar al jove (públic objectiu) en la finalitat d'aconseguir el seu primer lloc de feina. Per això, el contingut s'ha estructurat en les fases principals de la cerca de treball.

Tot el contingut s'ha elaborat específicament per a cobrir les necessitats dels joves amb TEA. En la seua elaboració han participat un total de cinc organitzacions, totes elles amb una àmplia experiència en la prestació de suport a col·lectius vulnerables o amb necessitats específiques.

En la guia també s'ha incorporat un xat-bot automàtic que ajuda els usuaris a enfrontar-se a situacions complicades a l'hora de buscar treball, o a l'hora de gestionar situacions reals donades en contextos laborals. També s'ha utilitzat tecnologia de Realitat Virtual que permet simular l'experiència d'un primer dia de treball.

Diferents estudis estimen que existeix una prevalença del TEA del voltant d'un 1% de la població. Això es tradueix en estimacions de 470.000 persones amb autisme a Espanya. Encara que en els recomptes oficials és molt difícil comptabilitzar el total de casos i les dades oficials solen ser molt menors per aquest motiu.

Per a la coordinadora d'aquest projecte en AIJU, Noemí Rando “es tracta de la primera guia d'aquestes característiques per a joves amb TEA i que a més aporta una visió holística de la situació perquè engloba tot el procés de cerca d'ocupació, des que el jove es planteja la seua situació personal fins al primer dia en una empresa”.