El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

AIJU investiga com reaprofitar els residus d’hortalisses i cítrics per donar coloració als joguets

Demostradors / AIJU

Poden aportar als joguets propietats en la coloració, efecte antimicrobià i menor inflamabilitat.

L’institut tecnològic del producte infantil i l’Oci, ubicat a Ibi, ha iniciat un projecte per tal d’aprofundir en la reutilització de residus agroalimentaris, concretament d’algunes hortalisses i cítrics. Aquest poden aportar als joguets propietats en la coloració, efecte antimicrobià i menor inflamabilitat.

AIJU ha analitzat algunes d’aquestes propietats que poden aportar als bioplástics sobre els quals s'han aplicat i els productes realitzats amb aquests. Aquests additius s'incorporen al plàstic en forma de ‘masterbach’ o concentrats.

Totes les bioformulacions obtingudes s'han aplicat amb èxit en demostradors de joguet. Un total de 14 empreses s'han interessat pels resultats del projecte. Segons AIJU, les hortalisses, fruites i tubercles suposen un 40-50% dels desaprofitaments en alimentació i un problema mediambiental de grans dimensions. Només a Espanya es malgasten 176 Kg d'aliments anuals per càpita. La indústria de la transformació d'aliments rebutja el 39%, el comerç un 14%. I el sector de la restauració i les llars balafia un 42% dels aliments. De manera que el concepte d'economia circular requereix que aquests residus es reutilitzen en aplicacions d'alt valor afegit.

El projecte, que porta per nom BioMat4Future, té una duració de 18 mesos i ha sigut secundat per l'IVACE i cofinançat pel programa operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana 2014-2020 amb un import de 219.782,00 €. En ell han participat 4 empreses.

La responsable tècnica d'aquest projecte en AIJU, María Jordá indica que “la implementació dels resultats del projecte BioMat4Future i altres anteriors com el 'Becoming Green' en les empreses jogueteres és el primer pas de molts per a facilitar la contribució del sector a una trajectòria cap a la sostenibilitat real” i afig que “això és realment necessari davant la limitació dels recursos del planeta i el sobre consum instaurat en aquesta societat”. Per això, subratlla “AIJU, com a centre tecnològic de referència en el sector del joguet, està disposat a contribuir activament i a facilitar a les empreses jogueteres la implementació de materials bio en els productes i processos productius de les seues empreses”.