El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

AIJU podrà imprimir en 3D organs del cos humà per facilitar la tasca dels sanitaris

Ibi
Imatge facilitada per AIJU
  • Permet reduir la dependència, costos i inconvenients dels laboratoris enfront de models animals o cadàvers per a la realització de pràctiques durant la formació d'estudiants.
  • Ha estat finançat per IVACE, ens depenent de la Conselleria d´'Economi Sostenible

És únic a Europa i ho tenim a Ibi. El Centre Tecnològic AIJU ha presentat un servei de rèpliques d'òrgans i patologies de precisió ultrarealista. Permet replicar aquest organs que poden ajudar a les tasques dels sanitaris i no utilitzar òrgans d'animals o de persones ja mortes. En aquest sentit permetria abaratir costos.

Aquesta tecnologia permet replicar biomodels que simulen el comportament de diferents teixits, textures o patologies del tipus vasos sanguinis, ossos o òrgans que són obtinguts a partir de ressonàncies magnètiques o tomografies.

D'aquesta manera, la tecnologia pot oferir a hospitals, organitzacions d'innovació en la salut o Facultats de medicina, una avaluació tridimensional clínica sobre un ampli rang de patologies reals o bé per exemple validar el rendiment d'un dispositiu mèdic.

En concret, els biomodels amb hàptica realista que s'assemblen a diferents teixits, poden ajudar a millorar la destresa de metges en intervencions poc habituals, o provar les capacitats de nous dispositius mèdics sense riscos reals sobre pacients, així com reduir la dependència, costos i inconvenients dels laboratoris enfront de models animals o cadàvers per a la realització de pràctiques durant la formació d'estudiants.

En aquest sentit, l'enginyer responsable de Fabricació Additiva i Prototips d'AIJU, Nacho Sandoval, explica que “des de la posada en marxa al febrer de l'última impressora específica per a aquest servei i fins i tot malgrat la greu situació que ha patit el sector sanitari amb la COVID-19, ja estem realitzant la impressió de models test per a diferents aplicacions concretes en àrees de cardiologia, traumatologia, oncologia i neurocirurgia amb valoracions molt positives que ja estan plantejant nous projectes futurs”.

Suport de l'Ivace als centres tecnològics

En 2020 l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace) continua secundant de manera decidida el desenvolupament de l'activitat d'I+D dels centres tecnològics. 

Un dels projectes de major interés mèdic i científic és aquest “Línia I+D materials 3D per a sector mèdic” que duu a terme AIJU. Des de l'IVACE valoren especialment l'objectiu principal del mateix, qu epassa per implantar en AIJU la impressió 3D amb materials anatòmics (Digital Anatomy Printer) "per a obtindre biomodels d'alta resolució que permeten simular de manera molt realista el comportament de diferents teixits permetent en el sector mèdic una avaluació clínica específica d'una patologia real".

Aquesta experiència ha estat finançada per IVACE, ens dirigit per Júlia Company i que és depenent de la Conselleria d´'Economia Sostenible.