El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

AITEX i AIJU formaran part d'una planta pilot per valorizar residus de tèxtil, joguets i calçat.

Tèxtil, calçat i joguet units en el projecte / AIJU

El projecte està finançat per l'IVACE.

Els instituts teconològics referents a les nostres comarques del tèxtil (AITEX) i del joguet (AIJU) han posat en marxa, juntament amb INESCOP, la planta pilot 'Circular Industry', amb la finalitat de buscar una solució als residus produits a la fabricació i després del consum.

Les indústries del calçat, tèxtil i joguet s'uneixen per a buscar una solució sostenible a la gran quantitat de residus multicomposició i multiformat que generen, tant en la fase de producció, com en la de posconsum. I és que aquests, malgrat tindre un gran potencial de reutilització, no estan sent íntegrament objecte de revaloració, i acaben en el millor dels casos en abocadors controlats.


CIRCULAR INDUSTRY – CV és un projecte molt ambiciós, finançat per IVACE, que pretén crear sinergies entre sectors per a crear un demostrador tecnològic en forma de planta pilot. I que classifique i transforme els residus que generen les seues indústries, en matèries primeres, creant així un model de negoci d'economia circular amb una aplicació intra i intersectorial que potencie un teixit empresarial més resilient a futures crisis econòmiques.


No obstant això, el principal hàndicap a superar durant aquest projecte no és tant la quantitat de residus generats, sinó els diferents formats i composicions d'aquests, la qual cosa dificulta enormement el procés de reciclatge sobre la base de les tècniques actuals. La segona fase del projecte servirà perque els tres centres tecnològics se centren en avaluar aquelles tècniques que permeten democratitzar el reciclatge. Una tasca complexa, ja que el punt de partida són multitud de components: pell, tèxtil, plàstic, metalls, espumes o cautxús.