El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

AITEX posa en marxa una Unitat Tècnica de Cosmètica

Innovació, investigacions, assajos, proves.... Les nostres empreses de cosmètica ja no hauran de recórrer a recursos externs per a moltes de les investigacions que necessiten

Oferirà serveis a les empreses del sector, que ara tenen un lloc on poder apostar per la innovació, i on poder disposar de laboratoris que fins ara havien de ser externs i fins o tot internacionals. AITEX posa a disposició instal·lacions i laboratoris, i destina una partida de 260.000 euros per al 2018. Des de la conselleria d'economia asseguren que es compleix amb una reivindicació històrica del sector, que demana més suport investigador.

A la Comunitat Valenciana hi ha vora 50 empreses que es dediquen al sector de la cosmètica, 6 d'ells a les nostres comarques. A partir d'ara no hauran de dependre de laboratoris externs, ni hauran de sacrificar la Innovació per falta de pressupost. Tot gràcies a la nova Unitat Tècnica de Cosmètica que s'ha posat en marxa a AITEX, l'Institut Tecnològic Tèxtil ubicat a Alcoi. El director d'AITEX Vicente blanes i el conseller d'economia sostenible Rafa Climent han presentat aquesta nova unitat i tot el seu potencial.

La nova unitat oferirà a les empreses diferents serveis, com ara assessorament o caracterització de matèries primeres i fórmules; estudis dels envasos dels cosmètics; informació i acompanyament per a tots els temes legals i burocràtics, així com reglaments; i estudis d'impacte ambiental.

No és exactament un Institut tecnològic, però confien que la funció siga la mateixa. El conseller d'economia Rafa Climent explica que "per motius financers, al Consell li resulta complicat posar en marxa un Institut Tecnològic Específic, però hem pogut trobar un racó, gràcies que el sector ha sigut insistent en demanar aquesta investigació i innovació; i també gràcies a la receptivitat clara d'AIETC a l'hora de crear la unitat". Climent assegura que així es compleix amb una "reivindicació històrica d'un sector que demanava suport investigador". Però tot i això, des de la conselleria no descarten la possibilitat de crear en un futur un institut tecnològic específic per a la higiene i la cosmètica.

Vicente Blanes, director d'AITEX, diu que, tot i que els serveis són per a qualsevol empresa interessada, nacional i internacional, volen tindre un "enfocament especial en la Comunitat Valenciana, o tenim vora 50 empreses a les quals podem aportar des d'AITEX tota la nostra experiència i capacitat. A més, tenim vocació d'escoltar les seues necessitats i atendre els servicis que necessiten". AITEX compta amb 245 professionals entre les dos seus d'Alcoi i València, a més de 30 tècnics en 8 països. En les seus instal·lacions hi ha més de 30 laboratoris per a sectors molt diversos, no sols tèxtil sinó també automoció o salut i higiene. Actualment AITEX està present en projectes de 50 països diferents. Asseguren des d'AITEX que ja disposen del 50 per cent de les infraestructures necessàries per a la Unitat, i que la resta s'activarà a poc a poc. També s'ha contractat ja a una persona com a cap de la nova unitat.

Alcoi ha sigut el lloc triat, no sols per la disponibilitat d'AITEX, sinó també per la insistència dels empresaris de la zona. I és que, segons les dades oferides per economia, les 6 empreses de les nostres comarques facturen 75 milions d'euros cada any i generen 450 llocs de treball. Molts d'ells han assistit a la presentació i s'han mostrat molt satisfets perquè ara podran fer en casa serveis que fins ara havien de buscar fora del nostre territori.

La Unitat es finançarà sobretot amb recursos propis d'AITEX, un institut tecnològic que va contra la norma i que aconsegueix funcionar quasi per si mateix gràcies a les investigacions privades i confidencials que fa. Ara mateix AITEX té un 13 per cent d'ingressos públics, i la resta és per projectes privats. Tan sols l'any passat facturaren un total de 24 milions d'euros d'ingressos. Així les coses, ja s'ha apartat una partida en el pressupost previst del 2018 de 260.000 euros, tan sols per a aquesta unitat. Suposa el 10 per cent de tot el pressupost d'AITEX per al 2018. Tot i això, també estan oberts a ajudes i subvencions públiques de l'IVACE i la conselleria d'economia.

La importància de la innovació

La innovació i la millora constant de la qualitat del producte són qüestions bàsiques per a poder jugar en un mercat força competitiu. Per això aquesta unitat és tan important. El conseller Rafa Climent explica que el 90 per cent de les empreses valencianes són xicotetes o molt xicotetes. Sense unitats com aquesta, o sense els instituts tecnològics, no podrien avançar en innovació, perquè no disposen de recursos propis per a investigar, com sí que ho fan les grans empreses o multinacionals.

Des de la conselleria d'economia destaquen a més l'aposta pel sector de la cosmètica, que en el primer semestre del 2017 va generar un total de 279 milions d'euros a la Comunitat Valenciana. Suposa el 2 per cent de totes les exportacions que es fan des de territori valencià. I Espanya és, en l'àmbit europeu, la cinquena potencia pel que fa a productes cosmètics.