El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

AITEX, un dels primers laboratoris espanyols en acreditar tot tipus de mascaretes

Imatge genèrica d'una mascareta.

Els fabricants no estan obligats a marcar en les seues mascaretes que han superat els assajos d'AITEX. Però si ho posa, és un indici clar de la seua qualitat.Quan compreu una mascareta, busqueu el logo d'AITEX o la certificació de l'Institut alcoià.

L'Institut Tecnològic Tèxtil ha rebut l'acreditació d'ENAC, l'Entitat Nacional d'Acreditació, per a fer assajos en laboratori amb mascaretes quirúrgiques i higièniques. Es converteix així en el "primer organisme que realitza tots els assajos acreditats dins del territori nacional".

L'Institut Tecnològic del Tèxtil, amb seu a Alcoi, ha sigut un dels laboratoris més actius durant la pandèmia, sobretot en els primers mesos. Era dels pocs amb capacitat per a fer les proves necessàries per a garantir que el teixit utilitzat en mascaretes realment protegia. Segons les xifres que ofereix AITEX, en els "convulsos mesos centrals" de la pandèmia, es van fer assajos "sense descans": més de 2.500 models de mascaretes filtrants de 850 empreses; més de 4.000 mascaretes quirúrgiques i higièniques per a 920 empreses; i més de 650 informes fets sobre bates sanitàries i Equips de Protecció Individual per a 220 empreses. AITEX ha invertit vora 200.000 euros en els equips necessaris "per a donar resposta a les empreses i a la societat en un moment en què Espanya no tenia els recursos necessaris per a fer front a la COVID-19".

AITEX ja disposava d'acreditacions per a fer assajos a mascaretes filtrants de partícules, i per a certificar EPI. I ara suma la nova acreditació d'ENAC, l'Entitat Nacional d'Acreditació, que li permet provar amb assajos l'eficàcia de filtració bacteriana, la 'respirabilitat', i la resistència a les esguitades. Més concretament, les normes en les quals es basa són: en el cas de mascaretes quirúrgiques, EN 14683 i ASTM F2100; per a les mascaretes higièniques, UNE 0064-1, UNE 0064-2, UNE 0065; i per a cobertors facials comunitaris segons la CWA 17553.

"L'Institut es converteix en el primer organisme que realitza tots els assajos acreditats dins del territori nacional", asseguren des d'AITEX, així que si et dediques a la fabricació de mascaretes, un pas fonamental és posar-te en contacte amb AITEX i aconseguir totes les seues acreditacions.