El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Jaume Brotóns, membre del Grup No+Precarietat Alcoià-Comtat

Jaume Brotóns

Ajudes 2023 en temps de crisi

Estem en temps de sol·licitar Ajudes sobretot per a les persones vulnerables, les famílies amb menys recursos, amb fills menors ia més en els casos m…

Estem en temps de sol·licitar Ajudes sobretot per a les persones vulnerables, les famílies amb menys recursos, amb fills menors ia més en els casos més necessitats per la pròpia composició familiar-monparentals, nombroses-.

Com hem dit en moltes ocasions la “Bretxa Digital” està sent una de les barreres més importants per sol·licitar les Ajudes, ja que la majoria sinó totes necessiten fer-se a través de tràmits telemàtics. Si hi sumem com també hem dit moltes vegades l'encara tancament de determinats Organismes com la Seguretat Social, dificulten encara més l'accés a poder rebre atenció per part de l'Administració a la Ciutadania, vulnerant clarament els seus drets constitucionals.

Estem ara en el procés de sol·licitar l'ajuda de 200 € pels efectes de la inflació, per a famílies i persones amb Ingressos menors als 27000 € i Patrimoni inferior a 75000 € a 31 de Desembre de 2022 (excepte els pensionistes i els perceptors de l'Ingrés Mínim Vital, per haver tingut ja les pujades del 8,5% i del 15% respectivament). Aquest ajut dels 200€ es podrá demanar entre el 15 de febrer i el 31 de Març a la Seu Electròncia de l'AEAT (Hisenda) i cal posseir el "Registre Clau", certificat digital, o dni electrònic. Tot això suposa un impediment per poder fer-ho per a moltes persones o famílies. Així i tot es pot demanar aquest Registre clau, a la mateixa pàgina d'internet d'Hisenda o fer-ho a “Oficines de Registre”( Hisenda, Oficina Prop de l'Ajuntament, etc).

En aquest moment moltes famílies també ignoren les ajudes diverses com ara les que tenen menors. Continua existint l'ajuda de 100 € a mare treballadora amb menors de tres anys i que ara s'estén a les mares que percebin la desocupació o fins i tot no percebent-ho, hagin estat d'alta almenys 30 dies al sistema de Seguretat Social des que va néixer el seva fill/a menor de 3 anys.

També cal recordar les ajudes a famílies amb menors d'edat, les quanties de les quals han pujat aquest any i són una gran ajuda molt diferent de la que hi havia (els antics punts que es deien Prestació de Fill a Càrrec), amb la qual cosa els fills menors de 3 anys percebran el 2023, 115€ mensuals, els de 3 a 6 anys 80,50 € i els de 6 a 18 anys 57,50 € al mes. Només hi ha uns topalls d'Ingressos i de Patrimoni però que són molt amplis, com a exemple una família amb dos adulstos i dos menors, els seus ingressos no han de sobrepassar els 38.671,88 € anuals, atesos els sous d'avui dia moltes famílies estaran per baix d’aquestes quantitats i el límit de Patrimoni (sense tenir en compte l'habitatge habitual) no ha de passar els 51.494,66 € (segons habitatges, vehicles, diners en comptes o fons - valors mobiliaris-). Hi ha una tabla en les diferents composicions familiars i les quanties màximes d'ingressos i patrimonis segons la familia. Aquest ajut s'ha de demanar a l'INSS - Institut Nacional de la Seguretat Social, telemàticament o presencialment (cita telefònica).

Sempre cal recordar les ajudes al lloguer del Pla d'Habitatge 2022-2025 que sortiran previsiblement al març, només n'hi ha un mes per demanar-les i s'han de fer telemàticament, però podem trobar l'ajuda a l'Oficina Xaloc a l'Agora o l'Oficina Prop a l'Ajuntament per a la gestió. La seva quantia és entre el 40 i el 50% del lloguer per 2 anys i el topall d'ingressos és de 3v l'IPREM -uns 1800 € al mes de màxim per sol·licitant o la de tots els membres de la família-, augmenta el topall amb famílies monoparentals o nombroses. I també novament sortirà el Bono Jove (als menors de 35 anys)per al lloguer per dos anys, de 250 € al mes per arrendar habitatge o habitació. Cal la divulgació d'aquestes dues ajudes al lloguer per part de la Generalitat i els Ajuntaments en el període de sol·licituds.

Les ajudes pel Bo Elèctric (contactar amb la comercialitzadora de llum) que arriba al 80% de descompte en famílies severes vulnerables, al 65% a les vulnerables, i també als pensionistes amb pensió mínima o als perceptors de l'IMV.  Aquest any hi haurà un augment considerable en Ajuts a Beques i es donarà una altra vegada el Bo Cultural als joves amb 18 anys.

No hem d'oblidar que les persones que no tenen atur o dret a subsidi, poden recórrer a l'Ingrés Mínim Vital i si escau també a la Renda Valenciana d'Inclusió, ajuts de caràcter estatal i autonómic que contemplen a més ajuts al pagament de subministraments i al pagament del Lloguer o Hipoteca.

Moltes persones desconeixen en part totes aquestes ajudes i en moments d'incertesa, amb pujada de tipus d'interès, inflació i sous baixos i pendents de revisar, poden ser molt necessàries.

Des del Grup No + Precarietat Alcoià-Comtat, Entitat Sense Ànim de Lucre i de caràcter altruista, oferim informació mes detallada a persones o famílies amb dificultat en la sol·licitud d'aquests ajuts, adreçant-nos al nostre correu de contacte.