El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Albaida adquireix la Bruja Avería i els Electroduendes del programa 'La Bola de Cristal'

Alejandro Milán amb les seues creacions.
  • Es tracta de les peces originals, les primeres que eixiren en pantalla en aquell mític programa de televisió dels anys vuitanta.
  • Abans de ser exhibides, les titelles hauran de passar per un procés de restauració.

Els famosos titelles del programa televisiu la Bola de Cristal s'incorporaran als fons del Museu Internacional de Titelles d'Albaida (MITA). L'Ajuntament del municipi ha adquirit aquestes marionetes obra del creador Alejandro Milán.

La part del llegat que s'incorpora són els titelles de la Bola de Cristal, concretament la Bruja Avería, la Bruja Truca, Maese Sonoro, Maese Cámara i Hada vídeo. Es tracta de les peces originals, les primeres que eixiren en pantalla en aquell mític programa de televisió dels anys vuitanta.

Com explica la directora del MITA, Júlia Rodríguez, estem front "a una col·lecció imprescindible per a poder entendre la mateixa història dels titelles televisius a l'Estat" i ara cal "reivindicar-les, estudiar-les i realitzar els treballs de restauració necessaris per a dignificar la vida d'Alejandro Milán dedicada als titelles".

Està previst que abans de ser exhibides, els titelles siguen sotmesos a un procés de restauració. A més, l'espai del museu es condicionarà per a poder integrar als nous habitants dins de la seua col·lecció.

El pare de les criatures, Alejandro Milán, va ser un referent internacional en el món dels titelles, tant en la seua confecció com en fer-les funcionar enfront de la càmera. Milán, d'origen cubà, va morir el passat 2019, i conservava al seu domicili els titelles. "Ara tenim la possibilitat de conservar la seua obra i estudiar-la per part d'investigadores i investigadors de tot arreu", reconeix el regidor de Promoció de la Cultura i el Patrimoni d'Albaida, Josep Manuel Juan.