El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Albaida liquida definitivament l'empresa pública 'Gestiona'

El ple on es va aprovar la liquidació
  • Albaida ja no està nugà de peus i mans pressupostàriament. Ha necessitat 9 anys per a netejat GESTIONA, una empresa pública urbanistica que li ha costat 2,6 milions a l'Ajuntament des de 2011
  • L'herència de GESTIONA i el que es va deixar per pagar el PP va elevar el deute als 20 milions d'euros
  • Josep Antoni Albert ha tingut el poble hipotecat dos legislatures i ara respira i afronta nous projectes

S'acaba el malson i l'Ajuntament d'Albaida respira i fa desaparéixer la possibilitat d'anar a la fallida econòmica. Han estat 9 anys d'esforços pressupostaris que han privat Albaida de tindre liquidesa per a desenvolupar projectes. El municipi torna a tindre llibertat pressupostària i deixa arrere un morrió heretat del Partit Popular amb aquesta empresa pública de gestió urbanística que ja no existeix.

"Per fi acabem amb un dels majors problemes de la ciutat i que arrossegàvem de l’etapa del govern del PP". Amb aquestes paraules s'ha manifestat l'alcalde d'Albaida, Josep Antoni Albert, una vegada ha solucionat un greu problema econòmic que arrossegava de l'anterior govern del Partit Popular.
El poble d'Albaida haurà satisfet així 2,6 milions d'euros des del 2021, hipotecant absolutament el seu dia a dia. UN deute que ha minvat el seu desenvolupament.

GESTIONA era una societat pública, propietat de l’Ajuntament, i dedicada a la gestió urbanística i va arribar a acumular un nivell de deute de quasi 5 milions d’euros, que s’afegien a la ja complexa economia de l’Ajuntament.

En 2011, Albaida sumava entre deutes comercials a proveïdors i deutes financers quasi 15 milions d'euros, als que calia afegir els 5 de Gestiona. Això va obligar Albert a dissenyar un pla d'assumpció del deute que s'ha perllongat durant 9 anys.

El passat 4 de desembre, la Junta General de Gestiona va poder acordar la seua dissolució definitiva, una vegada liquidats per part de l’Ajuntament més de 2,6 milions d’euros des de 2011 i l’acord amb la SAREB respecte a la cessió en pagament de l’Edifici Font de la Vila.

L’Alcalde d’Albaida, Josep Albert, està realment satisfet i ha dit que “no puc més que mostrar la meua alegria i satisfacció en haver pogut arribar a la fi d’aquest despropòsit, que ens ha condicionat molt durant 2 legislatures i mitja, sobretot perquè GESTIONA va deixar molts ferits en el camí: persones, empreses del poble i de fora, que varen veure com es quedaven sense cobrar i que, a poc a poc, hem anat pagant amb l’esforç econòmic del veïnat”.

Llibertat per a encetar projectes

Per a l'alcalde, el panorama ara és molt esperançador, perquè, finalment es podrà dur a terme projectes per a la ciutadania i, d'alguna manera, activar Albaida després de tants anys d'angoixa pel que fa al deute. Segons Albert, "hem passat d’un nivell d’endeutament a llarg termini consolidat de 19,5 milions a menys de 9 milions d’euros, d’un romanent de Tresoreria negatiu de més de 8 milions a un positiu de 800.000 € sense haver de mirar de reüll a GESTIONA, i poder seguir fent front als compromisos i pagar al dia als nostres proveïdors era un somni ara fa 9 anys, que s’ha fet realitat”.

Esforç en el departament d'Hisenda

Beatriz Costa, Tinent d’alcalde i regidora d'Hisenda, és potser qui més ha patit aquesta situació i ha assegurat que “per fi hem arribat a acomplir una fita que totes i tots desitjàvem des de fa anys, que és acabar amb el malson de GESTIONA. Però el camí no ha sigut gens fàcil, perquè hem hagut de buscar l’equilibri perquè la situació no desbordara a l’Ajuntament i poguérem mantenir, almenys, els serveis que considerem bàsics per a les nostres veïnes i els nostres veïns. Ara pareix que molts tenen solucions màgiques, però en 2011 que era quan les hagueren hagut d’aplicar, no van saber fer-ho. A bou passat, tot es veu molt fàcil. La realitat es que hem fet les coses ben fetes, i ara hem dissolt GESTIONA i ens quedem en una situació molt positiva per a seguir avançant en la recuperació total de l’economia municipal”.