El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alberto Belda: "El repte de Conselleria serà dotar als centres del professorat necessari"

"El difícil repte de la Conselleria d'Educació serà el de tenir economia suficient per a poder dotar a tots els centres d'eixe professorat extra que farà falta per a tenir grups reduïts dins de les aules i poder atendre a tot l'alumnat". 

El regidor d'Educació d'Alcoi, Alberto Belda, parla d'un dels grans reptes per al pròxim curs escolar: dotar als centres del professorat necessari. Demanda motivada per la nova realitat marcada per la Covid-19 a partir de setembre, amb classes presencials però presumiblement amb aules de fins a 15 alumnes. "El difícil repte de la Conselleria d'Educació serà el de tenir economia suficient per a poder dotar a tots els centres d'eixe professorat extra que farà falta per a tenir grups reduïts dins de les aules". Belda ens parla d'aquesta situació, així com del procediment de matrícula per al curs vinent, i de com s'està vivint entre la comunitat educativa la situació d'excepcionalitat marcada pel Coronavirus.

Com està sent el procés de matriculació per al curs 2020/21?

S'ha hagut de fer d'una manera diferent. El procés està sent completament telemàtic i pense que està funcionant prou bé. El dia 16 va acabar el procés d'admissió en infantil i primària, i no hem tingut cap notícia de què hi haja hagut cap incidència.

Fins al 25 de juny estem immersos en el procés d'admissió d'instàncies per a Batxillerat, ESO i FP. Com a experiència personal puc dir que vaig fer la matrícula amb la meua filla, i ho vam fer en 10 minuts. Tot açò ens està ensenyant una forma diferent de fer les coses. Això facilitarà molt, si som capaços d'implantar-ho en un futur, que les famílies no s'hagen de desplaçar i que es puga fer el tràmit de manera telemàtica.

A nivell de places estem d'enhorabona perquè hem ampliat l'oferta per a alumnes de 2 anys, amb la nova aula a l'Horta Major. Les obres les vam acabar el setembre passat, encara que per una qüestió administrativa no vam poder comptar amb ela el curs passat. Enguany és una realitat i per tant sumem 18 places més de dos anys, que consolida Alcoi com una de les ciutats valencianes que més places públiques té en relació a la seua població.

En primària estem a l'espera de què l'1 de juliol es publique el llistat provisional, i que marque com anirà el procés. Sabem que hi ha una baixada d'alumnat. Ja ho havíem patit els darrers anys; segons el padró crec que estem en 480 xiquets de 3 anys que s'incorporen al sistema educatiu. La situació que tenim en Alcoi serà ideal per a adaptar-se a la realitat; perquè estem parlant de fer aules més xicotetes en nombre per a poder mantenir el distanciament. Seria ideal que la ràtio d'alumnes, que ara està en 25, d'acord amb tot el tema de la Covid, es poguera baixar i així en Alcoi ens veuríem beneficiats per no haver de tancar cap aula, i que l'atenció a l'alumnat siga millor.

Com s'ha viscut entre la comunitat educativa el final d'aquest curs escolar?

No ha sigut gent fàcil. No teníem la preparació necessària per a fer les coses bé. A pesar d'això, s'ha d'agrair el gran esforç que han fet equips directius, centres educatius, professorat, alumnes, famílies... per a adaptar-se a una situació a la qual no estàvem acostumats.

Estàvem acostumats a les classes presencials, i hem passat a classes on-line on cada centre I professor s'ha hagut de buscar la vida amb plataformes i diferents sistemes per a poder fer la docència on-line, i el resultat jo crec que és prou positiu. Evidentment, si s'haguera preparat haguera eixit molt millor, però jo crec que ara hem d'aprofitar açò que és negatiu per traure alguna cosa positiva.

Què hem aprés d'aquesta crisi?

Quan tot açò passe tornarem a les classes presencials, encara que tots aquests mecanismes que ara estem adoptant per a atendre les classes on-line jo crec que hem de ser capaços d'incorporar-los. Al final no es tracta del futur sinó del present; parlem d'una educació 4.0. El presencial ha de ser bàsic, però aquestes noves ferramentes hem de ser capaços d'adaptar-les per a millorar el dia a dia en la docència. Això farà que la docència s'adapte molt més a la realitat que els alumnes tenen a casa.