Amb l’anunci de la Universitat Catòlica de València de portar més estudis a Alcoi, la ciutat sembla que es converteix en Ciutat Universitària. En principi la Catòlica mantindre formació de Batxillerat i FP, però amb la intenció de portar també el Grau d’Infermeria. Des de la UPV, el campus més antic a la ciutat, es mostren satisfets mentre no supose competència d’estudis.
El campus d’Alcoi de la UPV fa dècades que forma part del dia a dia de la ciutat. I Alcoi ha rebut a la Universitat d’Alacant que s’ha establert per a oferir estudis de magisteri, com si estiguera ací de tota la vida. I ara s’anuncia un possible tercer campus, en aquest cas d’una universitat privada, la Catòlica de València. Açò suposa una aposta important de la ciutat, que s’ha de posar al dia en tota classe de servicis per a estudiants. I no sols en el centre, sinó també en Santa Rosa, ja que la Catòlica s’instal·la al col·legi de les Paules.
Alberto Belda, regidor d’educació, valora molt positivament la notícia “afiança la nostra ciutat com a seu universitària”, tot i que concreta que “no ho voríem bé si parlarem de competitivitat entre universitats, però ho veiem bé perquè és complementar oferta”.
En el mateix sentit parla el director del campus alcoià més històric, Juan Ignacio Torregrosa des de la UPV, qui assegura qui recorda que el campus d’Alcoi se centra en ciències socials i enginyeria i “tot el que siga un complement en la part corresponent d’humanitats ens pareix oportú”. Això sí, Torregrosa llança un missatge i assegura que “l’únic que desitgem és que l'oferta de qualsevol universitat tinga el nivell necessari per a ser considerada una oferta de qualitat”.
El projecte de la catòlica
De moment, la Universitat Catòlica de Valencià no ha detallat la formació que oferiran. El que han fet fins ara és presentar la Fundación San Jorge de Alcoy, on participa tant l’Arquebisbat de València com empresaris alcoians com León Grau o Rafael Pascual. L’arquebisbe de València, el Cardenal Antonio Cañizares, assegura que “no venim a fer la competència, venim a sumar perquè tinga una oferta d’innovació que done resposta a ‘afan de progrés d’aquesta zona. Venim a sumar per a fer unitat amb els mateixos industrials, perquè els jóvens puguen fer ací els seus estudis i no hagen de marxar a altres llocs”.
La primera idea de la Universitat Catòlica de Valencià, com explica el seu rector, José Manuel Pagán, és “donar resposta a les necessitats de formació, des del professorat fins als professionals en exercici i futurs, oferint l’institut de llengües-UCV per a la formació en llengües estrangeres”. Més a llarg termini es plantegen portar el Grau d’Infermeria “perquè donat que en aquest centre ja s’imparteix formació professional d’infermeria, suposaria donar l’oportunitat de fer un bot a l’educació superior universitària”. Des de la Universitat Catòlica asseguren que la seua facultat d’infermeria “és una de les de major prestigi en Espanya”, i complirà 65 anys al 2019.
Ara es treballa en els tràmits burocràtics i autoritzacions, com explica Miguel Ángel Coello, director de la Fundació de Col·legis Diocesans. Però la idea és “canalitzar l’oferta que falta. Per als joves que tan sols tenen oferta pública, ampliar la possibilitat que l’alumne acabe en el mateix projecte d’identitat, des de bàsica, batxillerat i formació professional, fins a la universitat”.