El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi acollirà el Primer Congrés de Ciutats Intel·ligents

El director del campus, Juan Ignacio Torregrosa, io l'alcalde Toni Francés, presenten el COngrés
El congrés tindrà lloc el pròxim mes de febrer a l'Àgora i al campus d'Alcoi. Té ambició d'atraure congressistes de tota Espanya i fins i tot, de Sud-amèrica

És el primer Small & Medium Smart Cities, que tindrà lloc a Alcoi en febrer del 2018. I què és una Small City? Doncs les ciutats intel·ligents intenten conjugar dos qüestions necessàries per a la ciutat del segle 21: les noves tecnologies i les possibilitats que ofereixen per a, per exemple, millorar la mobilitat d'un municipi; amb la sostenibilitat, premissa clau per a garantir el futur de les ciutats. Alcoi ja treballa en aquest camí amb la càtedra Smart City de la UPV, i amb projectes finançats amb el Pla DUSI, i ara vol posar a l'abast de tot el món tot el coneixement que està aprenent, al mateix temps que coneix quins altres projectes es fan per altres llocs. Ajuntament i Campus d'Alcoi de la UPV treballen de la mà per a organitzar aquest congrés, que vol ser un referent nacional.

Ajuntament i Universitat sumen esforços per presentar aquest Congrés, amb ambició nacional, i on es debatran tots els punts interessants que tenen a vore amb la necessària transformació de les ciutats cap a municipis sostenibles i intel·ligents. Se centra sobretot en xicotetes i mitjanes ciutats, ja que són les que més problemes tenen a l'hora de poder transformar-se, ja siga per falta de finançament, recursos o exemples a seguir. A Alcoi ja es treballa en aquesta transformació, més encara després de rebre els 10 milions de finançament del pla DUSI, ja que part anirà destinat a programes de mobilitat i ciutat intel·ligent; i amb aquest Congrés tenim una oportunitat única de valorar el treball que es fa des de la ciutat i de donar a conéixer-lo a altres ciutats que volen seguir les petjades d'Alcoi.

És un Congrés únic perquè uneix la part institucional amb l'organització de l'Ajuntament, però també la part acadèmica amb el campus d'Alcoi de la UPV, i on està la càtedra de Ciutats Intel·ligents. El director del campus Juan Ignacio Torregrosa, diu que "és una excusa perfecta per a obrir un debat sobre l'apassionant repte de com es transformaran les xicotetes i mitjanes empreses aquest segle", i anima a assistir a estudiants, polítics, tècnics i ciutadans interessats en aquest tema. Per la seua banda, l'alcalde d'Alcoi Toni Francés diu que "en uns anys hi haurà dos tipus de ciutats: les intel·ligents i les que no, les que hagen sigut capaces d'introduir i utilitzar models on la innovació i la tecnologia formen part de la gestió municipal. Les que superen aquest repte seran ciutats més competitives, més atractives, ciutats on els seus ciutadans seran més feliços".

El congrés tindrà lloc els pròxims 14 i 15 de febrer a Alcoi. El dimecres 14 de febrer les sessions tindran lloc a l'Àgora i es parlarà sobretot dels projectes d'Alcoi, per tal de fer valdre'ls i donar-los a conéixer. Les sessions es dividiran en 4 àrees temàtiques moderades per algun dels implicats. Així, tenim Innovació, amb el director de l'Àgora Vicente Sanchis; Tecnologia, amb Manolo Llorca, director de la càtedra Smart City al campus; Mobilitat, amb Lalo Blanes, president de l'Associació Valenciana de Vehicles Elèctrics i l'empresa Up to City; i per últim, Eficiència Energètica, amb Juan Miró, secretari de l'associació d'empresaris de muntatges elèctrics.

El segon dia, dijous 15 de setembre, les sessions es traslladen al campus de la UPV d'Alcoi, amb dos temes principals: els aspectes físics i tecnològics de les ciutats intel·ligents i sostenibles; i una altra sobre governança, és a dir, la importància de la participació ciutadana i la comunicació. Aquesta segona sessió comptarà com a ponent amb Joan Subirats, catedràtic en ciències polítiques.

El Congrés vol atraure tècnics, especialistes i acadèmics que treballen en la transformació de les ciutats, per tal que coneguen el cas d'Alcoi. Però també anima els acadèmics a presentar els seus treballs d'investigació per tal d'oferir-los ací als assistents, i al final es farà una publicació científica. Tota la informació sobre el Congrés es pot trobar en la web creada a l'efecte, on també es poden formalitzar les inscripcions.