El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi aconsegueix 3 milions d'euros d'Europa per a projectes turístic

Els diners són per al Pla de Sostenibilitat Turística d'Alcoi, un dels 11 municipis que han aconseguit accedir a les ajudes Next Generation d'Europa.
 

En els pròxims dos anys es desenvoluparan amb aquests diners fins a 6 projectes. Més de la meitat dels 3 milions van per a crear una connexió per a ciclistes i vianants des de la ciutat fins al Molinar. També hi ha un curiós projecte per a fer-te viatjar en el temps a l'Alcoi industrial.

45 municipis valencians havien presentat els seus projectes per aquesta primera tanda d'ajudes europees Next Generation, i han accedit 11, un d'ells Alcoi. L'alcalde Toni Francés es mostra molt satisfet perquè la ciutat estiga "en el top 10", i reba una inversió de 3 milions d'euros per als pròxims dos anys. Serviran per a fer a posar en marxa el Pla de Sostenibilitat Turística d'Alcoi, i inclou sis projectes concrets que es licitaran al llarg del pròxim any, i que són els següents:

- Tractament paisatgístic i connexió verda per a ciclistes i vianants del BIC del Molinar en l'accés sud, amb un pressupost de més d'1.750.000 euros. Aquest primer tram aniria des de la rotonda de Bou fins al Molinar, però en un futur es vol continuar fins a connectar amb la via verda.

- Renovació de l'enllumenat eficient a les torres N'Aiça i Na valora, el pont de Sant Jordi, les xemeneies industrials, el riu i l'Ajuntament; amb un pressupost de 600.000 euros.

- Projecte de realitat brutal 'Alcoi Time Machine', amb un pressupost de 210.000 euros. Amb una aplicació, i visitant llocs determinats, el visitant es pot clavar en realitat virtual immersiva per a vore com funcionaven les indústries principals de la ciutat, tèxtil, paper i metal·lúrgia, en el seu moment d'apogeu. El projecte inclou de moment tres punts a visitar i des d'on viatjar al passat: l'edifici El Bambú per a les papereres, Rodes per la siderúrgia, i el centre històric de la ciutat on es recrea la vida quotidiana.

- Instal·lació de punts WI-FI públics, necessaris si vols que els visitants utilitzen internet per a viatjar al passat. Pressupost de 101.400 euros.

- Centre d'Interpretació de la Indústria Paperera al Molinar. L'antic edifici conegut com Els Solers serà rehabilitat amb els pressupostos participatius de la Generalitat, i una vegada rehabilitat l'Ajuntament el convertirà en museu. Compta amb un pressupost de 224.300 euros.

- Intervenció al Molí de Tort. Un poc més avall de la fàbrica Els Solers està el molí de Tort, de propietat municipal. L'Ajuntament vol consolidar-lo perquè no supose risc per als vianants, i així poder fer un recorregut per allí. El pressupost és de 87.300 euros.

 

En el vídeo, ens detalla els projectes la regidora de turisme Lorena Zamorano.