El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi acull un programa pilot en farmacologia amb resultats positius per a les persones dependents

José Manuel Ventura, Ana Barceló i José Manuel Moltó, director de l'Hospital Verge del Lliris.

Les persones dependents amb cuidador no professional representen el 0,48% de la població del País Valencià (aproximadament 22.000 persones)

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha visitat Alcoi per a fer balanç del programa Domi-EQIFar, una iniciativa que propugna un servei d'atenció farmacèutica integral al col·lectiu de persones dependents. El programa, de caràcter pilot, ha valorat a 16 pacients d'Alcoi, assolint una reducció en la seua ingesta de fàrmacs crònics del 6,7%.

El programa Domi-EQIFar vaser posat en marxa en el departament de salut d'Alcoi a principis de l'any 2018, i ha nascut fruit de la col·laboració entre la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

Ana Barceló, que ha presentat els resultats d'aquest primer pilotatge acompanyada del director general de Farmàcia i Productes Sanitaris, José Manuel Ventura, ha recordat que el programa Domi-EQIFar "pretén aconseguir una utilització òptima dels medicaments per mitjà de la revisió i el seguiment farmacèutic i terapèutic, i la reducció de problemes relacionats amb la medicació, així com millorar l'adherència dels pacients als tractaments prescrits".

Experiència en Alcoi

Aquest primer pilotatge ha permés valorar a 16 pacients adscrits al Centre de Salut plaça de Dins d'Alcoi. Ha comptat amb la participació de 2 farmacèutics d'Atenció Primària, 12 professionals mèdics, 12 professionals d'Infermeria, 2 treballadores socials i 11 oficines de farmàcia.

José Manuel Ventura ha explicat que, després d'un any de seguiment, s'ha aconseguit l'adequació del tractament d'aquests pacients, aconseguint una reducció del 6,7% del total de fàrmacs crònics i s'han detectat 8 incidències relacionades amb la medicació d'aquestes persones.

La consellera ha recordat que el nucli bàsic assistencial d'aquest programa s'estableix entorn de l'Atenció Primària i que les persones dependents amb cuidador no professional representen el 0,48% de la població del País Valencià (aproximadament 22.000 persones). El perfil d'aquest col·lectiu és el de pacients crònics d'alta complexitat amb necessitats de salut elevades fins a un 25% dels casos, i amb una mitjana de 8 medicaments prescrits per pacient.