El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi acull una jornada per a parlar del dol gestacional i perinatal

La regidora de Salut Pública, Aroa Mira, acompanyada per dos membres de l'associació Tempo / AM

La jornada tindrà lloc a l'Àgora el 29 de setembre entre les 10 i les 19 h. L'entrada serà lliure fins a completar l'aforament.

Les morts de nadons durant el període gestacional i perinatal no evidencien xifres esborronadores, però generen conseqüències físiques i psicològiques molt profundes en l'entorn familiar. Per tal d'abordar la problemàtica Alcoi acollirà el 29 de setembre una jornada on tractar el tema a través de ponències, taules redones, exposicions fotogràfiques i testimonis.

Aquesta primera Jornada de dol gestacional i perinatal que acull Alcoi tindrà lloc a l'Àgora entre les 10 i les 19 h. Tempo, l'associació Valeciana de cuidats paliatius, és la impulsora de la iniciativa, per a la qual compta amb el suport de l'àrea de Benestar Social de l'Ajuntament d'Alcoi i de l'associació de Mare a Mare, entre altres.

La primera de les ponències serà a les 10.30 h, sota el nom "Atenció psicològica en el dol gestacional i neonatal: Un camí compartit". A les 12 h es mostraran una sèrie d'exposicions fotogràfiques i a les 13 h serà el torn de la presentació de l'associació de Mare a Mare. A partir de les 17 h, dues mares que han passat pel procés de dol gestacional oferiran el seu testimoni.

Eva Jurado, membre del col·lectiu Tempo, considera que "s'ha de fer una crida social perquè el dol gestacional i perinatal deixe de ser un tema tabú". Tot i que les xifres estadístiques no són molt elevades -es registren entre 6 i 7 morts anuals d'aquesta mena en el departament de salut de l'àrea d'Alcoi- les conseqüències, tant en les famílies com entre l'equip sanitari són molt profundes, reconeix Jurado. Per mort perinatal s'enten el decés del fetus o d'un nadó nascut entre les 28 setmanes d'embaràs fins a la primera setmana de vida.

Tempito

A través de la venda d'unes nines, l'associació Tempo recaptar fons per a la seua tasca d'acompanyament a les afectades pel dol prenatal. 'Tempito', que així s'anomena la joguina, es pot adquirir en farmàcies i a través de la web de l'associació.