El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi acull una Jornada sobre Patrimoni Industrial el 22 de setembre a l'IVAM CADA Alcoi

Jornades

El gran patrimoni industrial d’Alcoi i la seua posada en valor serà l’eix central de la primera Jornada sobre patrimoni històric que organitza l’institut de Cultura Juan Gil-Albert. Serà a l’IVAM CADA Alcoi aquest dimecres 22 de setembre amb experts i professionals. Aquest acte s’engloba dins la Capitalitat Cultural Valenciana.

La sessió, coordinada per la subdirectora de Patrimoni Històric Artístic del IAC, Estefanía Soler, abordarà aspectes relacionats amb la conservació, posada en valor i museïtzació del patrimoni industrial alacantí.

Les jornades arrancaran amb l'historiador i president de l'Associació de Patrimoni Industrial Valencià, Manuel Carreres. “Els projectes d'Alcoi industrial sobre el llegat històric industrial d'Alcoi” serà el títol de la segona conferència a càrrec de Enrique J. Masiá i José Luis Boronat, de l'Associació Alcoi Industrial.

El director del Museu Escolar de Puçol, Rafael Martínez, parlarà sobre el patrimoni industrial d'Elx i sobre aquest centre cultural en particular, mentre que la coordinadora del Museu Valencià del Joguet, Pilar Avilés, amb la tècnica Sofía Albero, centraran la seua xarrada en el patrimoni jogueter de la província.

Finalment, tindran lloc altres dues activitats. La primera de la mà del director de l'àrea d'Arquitectura de la Diputació, Rafael Pérez, que donarà a conéixer amb detall el MUBOMA i la Cava Gran d'Agres, emblemàtics espais culturals gestionats per la ‘Dipu’. I com a tancament de les jornades, l'arqueòleg del Centre Alcoià d'Estudis Històrics i Arqueològics, Josep Maria Segura, oferirà una visita guiada per a conéixer in situ alguna de les construccions més destacades de l'important patrimoni industrial que atresora Alcoi.

La diputada de Cultura, Julia Parra, ha manifestat que des de la Diputació d'Alacant “ens sumem a la distinció d'Alcoi com a Capital Cultural de la Comunitat Valenciana amb l'organització d'aquesta iniciativa de l'Institut Gil-Albert que pretén mostrar exemples clars en els quals la cultura i el llegat industrial van de la mà, així com contribuir a la seua protecció i posada en valor”.

A més, l'alcalde d'Alcoi, Toni Francés, ha subratllat la importància d'aquestes jornades, “un fòrum d'experts en el qual aprofundir sobre el ric i variat patrimoni industrial de la nostra província i, en concret, de ciutats amb un llegat tan significatiu com Alcoi. Conéixer aqueixa herència, mantindre-la i recuperar els seus elements més representatius ens permet comprendre millor el nostre passat i integrar-lo en el nostre present”.